O životě ve vězení s vězeňským vychovatelem Dušanem Brodským
5. října 2022 Z Dobrovolnického centra

O životě ve vězení s vězeňským vychovatelem Dušanem Brodským

V úterý 4. 10. jsme v Diecézní charitě přivítali vzácného hosta. Jako poděkování za činnost našich dobrovolníků jsme uspořádali besedu s panem Dušanem Brodským, pracovníkem odborného zacházení ve vězeňství, vychovatelem z Vazební věznice České Budějovice. Jsme velice rádi a srdečně děkujeme za to, že naše pozvání přijal.

Vezenska korespondencePokud někdo ze zúčastněných čekal zamračeného, upjatého muže, velice se mýlil. Náš host o svých pracovních zážitcích hovořil energicky a s neutuchajícím úsměvem na rtech. Jak sám pan Brodský říká: "nemá cenu chodit do práce naštvaný, proto jsem se rozhodl, že tam budu chodit rád a bude mě to bavit." Největší odměnou a známkou dobře vykonané práce je pro něj to, když potká na ulici svého bývalého klienta, který nedělá, že ho nevidí, ale naopak jej s úsměvem pozdraví.
Povídali jsme si přes dvě hodiny a vydrželi bychom jistě i déle. Vyvrácen byl nejeden mýtus - například ten, že práce vychovatele nespočívá jen v "klábosení" s vězni, ale jedná se o povolání velmi náročné. Každý vychovatel má na starosti několik desítek vězňů a musí dbát na zajištění práv všech z nich.
Pro pana Brodského bylo naopak jistě zajímavé setkat se s dobrovolníky, kteří si s vězni dopisují a věnují jim svůj volný čas. Cílem projektu Vězeňská korespondence je doprovázení vězně náročným obdobím života ve věznici a průběžné motivování k aktivní práci na sobě samém. Projekt přispívá k prevenci recidivy trestné činnosti a zvýšení šance znovu se integrovat do společnosti. Jedná se v České republice o ojedinělý projekt, podobné se realizují už jen v Praze, Olomouci a Třebíči. V současné chvíli si v rámci projektu Vězeňská korespondence dopisuje 22 dvojic dobrovolník (vystupující pod přezdívkou) a vězeň. Více o projektu zde: https://dobrovolnicicb.cz/dobrovolnicke-centrum/dobrovolnicke-programy/vezenska-korespondence/
Závěr setkání se nesl ve stejně veselém duchu, jako celá beseda. Když pan Brodský vyjádřil přání nad tím, že se "snad ještě někdy někde setkáme," ve zbytku zúčastněných poněkud hrklo :-) Ještě jednou děkujeme panu Brodskému za to, že si udělal čas a přišel se s dobrovolníky podělit o své zkušenosti, ať už veselé nebo ty vážnější. Děkujeme také všem účastníkům besedy a věříme, že to byly přínosně strávené dvě hodiny!