Expedice za pokladem zaniklé civilizace aneb náš letní tábor Zobrazit fotogalerii
17. července 2018 Z Dobrovolnického centra

Expedice za pokladem zaniklé civilizace aneb náš letní tábor

Ktiš – Také letos proběhl dětský letní tábor pořádaný Dobrovolnickým centrem při Diecézní charitě České Budějovice ve spolupráci s Poradnou Eva. Tentokrát se 16 dětí a 10 dospělých vydalo v termínu 9. 7. až 16. 7. 2018 do Ktiše na expedici za pokladem zaniklé civilizace.

Naše putování začalo v pondělí, kdy nás autobus vysadil přibližně 5 km od našeho tábořiště v Ktiši. Rozděleni na dvě skupiny jsme putovali do naší cílové destinace. Cestou jsme se učili poznávat rostliny, své poznatky zapisovali do expedičních deníků, hledali ukryté zprávy a podepisovali jsme se na určených místech, abychom dali ostatním účastníkům najevo, že jsme tudy prošli a neztratili jsme se.
Po příchodu do střediska na nás čekal výtečný oběd, po němž jsme si vyrobili táborovou vlajku a naučili táborovou básničku, která nás provázela celým táborovým týdnem. Večer nás ještě stihl navštívit záhadný profesor, jenž se specializuje na studia zaniklých civilizací. Informoval nás o obyvatelích, jenž žili v okolí Ktiše před dávnými časy, kteří si ale nevážili krásné přírody kolem sebe. Starodávní lidé se svým sobeckým chováním postarali o vymření své civilizace a těžké znečištění celé planty. Naštěstí si na poslední chvíli stihli uvědomit, co způsobili, a do srdce ktišské přírody ukryli poklad pro příští generace. Ten mohou najít jen ti, kteří se k přírodě budou chovat daleko lépe, s úctou a snahou přírodu zachovávat čistou a zdravou. Profesor nás pověřil důležitými úkoly, které je potřeba splnit na cestě za pokladem a sdělil, že koncem týdne se přijede podívat, jak jsme byli s jejich plněním úspěšní.
V průběhu týdne jsme tedy plnili profesorem zadané úkoly a nabyli neuvěřitelné množství znalostí. Úspěšně jsme složili zkoušku fyzické zdatnosti, naučili jsme se pojmenovat živočichy žijící v našich lesích a loukách, naučili jsme se třídit odpad, dokonce jsme se naučili používat morseovku! Zahráli jsme si hru o to, kdo přinese největší množství čisté vody, udělali jsme si celodenní výlet na zříceninu a nedostavěného kláštera Kuklov (Kugelweid). Statečně jsme si prošli stezku odvahy, na jejímž konci jsme byli odměněni Velkým vozem, který pro nás na chvíli sestoupil z nebe a rozsvítil se na našem fotbalovém hřišti. Uvařili jsme si polévku na ohni, do vyčerpání hráli vybíjenou a fotbal. Zažili jsme táborového slavíka, během něhož jsme odhalili obrovské talenty všech účastníků. Naše srdce si získal chlapec, jenž si uvědomoval, že „slovo nejde, neexistuje!“
Byli jsme také poctěni několika návštěvami – cestovatel Zbyněk nás provedl po svém putování jihovýchodní Asií, pracovnice z organizace Hafík a její pejsek nás uchvátili ukázkou canisterapie a s panem ředitelem DCHČB Jiřím Kohoutem a jeho rodinou jsme si užili příjemné odpoledne.
A jak to všechno dopadlo? Ukázalo se, že jsme k přírodě daleko ohleduplnější, než předchozí zaniklé civilizace, jelikož poklad jsme našli! Na Ktišské hoře na každého z nás čekala rostlinka jahůdky, přívěšek na krk ve tvaru glóbu a samozřejmě nějaká ta sladkost. Pokladem jsme se pochlubili také panu profesorovi, který dodržel svůj slib a skutečně se s námi přijel rozloučit. Před svým zmizením za další výpravou nám ještě stihl předat diplomy…
Domů jsme se vraceli se slzami štěstí i lítosti. Štěstí, že se vracíme domů živí a zdraví za svými nejbližšími, kterým budeme mít jistě co vyprávět, a lítosti, že krásný tábor skončil dříve, než jsme se nadáli.
Letní tábor byl určen pro děti ve věku 6 až 12 let. DCH ČB pořádá tábory pro děti ze sociálně slabých rodin a sociálně vyloučených lokalit v rámci projektu Šance všem akreditovaného Ministerstvem vnitra pod Dobrovolnickým centrem již více než 10 let. Díky skupině skvělých dobrovolníků mohou děti zažít za symbolický příspěvek nevšední zážitky, které by jinak neměly šanci nabýt.

Rádi bychom dobrovolníkům poděkovali za jejich práci a čas, který věnují (nejen) přípravám tábora, ale hlavně dětem, pro něž je jejich pozornost nesmírně důležitá. V neposlední řadě děkujeme také sponzorům letního tábora – paní Olze Krupauerové a Magistrátu města České Budějovice, kteří letos svým štědrým darem podpořili konání tábora.