Výlet na Medvědí stezku s Dobrovolnickým centrem Zobrazit fotogalerii
27. září 2021 Z Dobrovolnického centra

Výlet na Medvědí stezku s Dobrovolnickým centrem

V sobotu 25. září probehl první ze série podzimních výletů pro děti v rámci Dobrovolnického centra. Brzy ráno se na vlakovém nádraží sešlo 16 výletníků. Už v 7:44 nasedali na vlak směr Černý Kříž, kde o dvě a půl hodiny později vystoupili a vydali se pěšky objevovat krásy Medvědí stezky. Ta je nejstarší naučnou stezkou na Šumavě (1967) a je spjatá s historií zastřelení posledního šumavského medvěda, ke kterému došlo 14. listopadu 1856. Jak trefně poznamenala jedna z účastnic, hlavní dobrovolnice Beáta měla dokonale naplánované vše, včetně počasí. To vyšlo opravdu nádherně, takže se dětem povedlo nachytat jedny z posledních hřejivých slunečních paprsků tohoto roku.

společná v muzeuCestou do Černého Kříže nás bohužel čekala výluka vlaku až do Hořic na Šumavě. Tato informace nás příliš nepotěšila, ale cesta naštěstí ubíhala docela rychle a nikomu nebylo špatně. Z Černého Kříže jsme se vydali na Jelení vrchy. V občerstvení všichni nasytili hladová břicha teplou bramboračkou a vydatnou svačinou. Děti byly tak spokojené, že nakonec upustily od nápadu utratit kapesné za sladkosti.

Po odpočinku jsme změnili směr a vydali se na Novou Pec. Cestou jsme se zastavili v muzeu na expozici plavení dřeva. To děti moc bavilo. Ukázali jsme si na modelu, odkud jsme vyrazili a kam jsme vlastně došli. Děti tak názorně viděly celou trasu a mohly si spočítat, kolik ušly kilometrů.
Poslední pauzu jsme udělali při čekání na autobus v lese, to jsme si spolu moc užili. Jaké bylo naše překvapení, když místo autobusu přijel minibus! Nakonec se nám podařilo se do něj naskládat a vyrazit na zpáteční cestu k domovu.

Vrátili jsme se s bolavýma nohama, ale s radostí z aktivně strávené soboty. Děti ze sociálně slabého prostředí nemají tolik příležitostí vyrazit si na výlet do přírody, proto nás moc těší, že jsme díky podpoře města České Budějovice mohli dětem zprostředkovat tento zážitek. Děti strávily den bezpečně se svými kamarády, provětraly se a udělaly něco pro své zdraví.
Velký dík patří dobrovolníkům, kteří s dětmi na výlet vyrazili a pomohli s jeho organizací.


Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

ČB