Vodňany očima dětí z Ukrajiny: ráj rybníků a rybolovu Zobrazit fotogalerii
22. srpna 2022 Z Dobrovolnického centra

Vodňany očima dětí z Ukrajiny: ráj rybníků a rybolovu

V pátek 19. srpna proběhl poslední ze série integračních výletů pro děti z Ukrajiny. Poté, co jsme v červnu navštívili Český Krumlov a v červenci Týn nad Vltavou, jsme se s dětmi tentokrát vydali přímo do centra toho, pro co jsou Jižní Čechy tak známé.

houbyTéto oblasti se totiž přezdívá "ráj rybníků a rybolovu," proto jsme si za cíl vytyčili právě městečko Vodňany.
Vodňany mají bohatou tradici v chovu ryb a nachází se zde jak Střední rybářská škola, tak i pracoviště fakulty Jihočeské univerzity s názvem Fakulta rybářství a ochrany vod.
V první části programu jsme zavítali do Genetického rybářského centra, kde nás čekala prohlídka a popis toho, čím se centrum zabývá. Dozvěděli jsme se o chovu jeseterů a o tom, jak toto místo přispívá k jejich záchraně a návratu ohrožených druhů do přírody. Mohli jsme si i mláďata pochovat a pohladit.
Po obědě, který jsme si vychutnali za šumění řeky Blanice, jsme se vypravili do Rybářského muzea. Zde nás uvítala milá paní průvodkyně, která nás provedla celou expozicí a seznámila nás s historií chovu ryb v této oblasti. Zároveň jsme nahlédli i do akvárií, kde plavalo spoustu ryb a to jak typických pro oblast České republiky, tak ale i exotických druhů.
Před odjezdem autobusu jsme si ještě stihli užít naučnou interaktivní stezku v Lesoparku Zátiší. Zde na každého návštěvníka čekají různé atrakce, prolézačky, překrásné dřevěné sochy hub a zvířat a samozřejmě mnoho zajímavých informací o lesním životě.
Do Českých Budějovic jsme pak jeli plni zážitků a nových objevů z tajů Jihočeských rybníků. Za pomoc srdečně děkujeme dobrovolnici Verče, která se celodenního výletu zúčastnila ve svém volném čase a přispěla tak tomu, že se výlet mohl uskutečnit.


Projekt je podpořen z veřejné sbírky Pomozte dětem z Ukrajiny realizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti. 

POMOZTE DĚTEM          NADACE ROZVOJE OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI

 

trojlogo_obdelnik_barva

youngcaritas_basic