Víkend plný zábavy v Lipně nad Vltavou Zobrazit fotogalerii
21. října 2019 Z Dobrovolnického centra

Víkend plný zábavy v Lipně nad Vltavou

Víkendovou akci ve dnech 18.–20. října 2019 v Lipně nad Vltavou si nenechalo ujít 12 dětí ve věku od 6 do 12 let společně se třemi dobrovolníky Dobrovolnického centra. Celou akci navíc provázelo opravdu nádherné slunné počasí. Dobrovolníkům Andrejce, Vaškovi a Marice ze srdce děkujeme za čas, který dětem věnovali.

Prodloužený víkend v Lipně nad Vltavou byl velmi aktivní, plný zábavy a o žádné nudě tedy nemohla být ani řeč. Děti se o tom přesvědčily hned po příjezdu, kdy po ubytování ve večerních hodinách nás nečekalo ulehnutí do postele, jak si možná někteří mysleli, ale noční procházka městem. Naše cesta mířila osvětleným městem, kdy jsme se najednou ocitli těsně za přístavem, a objevila se před námi hustá tma. Tak, a tady začal nelehký úkol pro děti, a to projít stezku odvahy jednotlivě nebo po dvojicích. V cíli děti musely potvrdit skrze světelný signál, že bezpečně dorazily na místo určení. Všechny signály byly na počátku stezky zaregistrovány, a tudíž stezka odvahy byla úspěšně všemi zvládnuta a mohli jsme jít spát s pocitem statečnosti z absolvované cesty.
jízda na koleDruhý den nás čekala projížďka na kole Jezerní cyklostezkou, která je mezi Lipnem a Frymburkem. Cesta tam a zpět má celkem 16 km, děti tuto cestu zvládly ujet za dopoledne. Moc je to přitom bavilo a většina dětí cyklovýlet považovala za nejlepší zážitek. Někteří účastníci výletu ale neovládali cyklistické dovednosti spolehlivě a tak se jim věnoval jeden z dobrovolníků, který je učil s trpělivostí zdokonalit se ve své nejisté jízdě.
Po obědě jsme se vydali do výšin, kdy nám byly vrcholky stromů na dosah prstů. Jak jsme toho dosáhli? Vydali jsme se na Stezku korunami stromů, která nám poskytla krásné výhledy na Lipenskou přehradu, šumavskou přírodu a další okolí. Tak, a rychle zase dolů, děti se nemohly dočkat, až budou dole. Víte proč? Ne, že by se jim nahoře nelíbilo, ale byly velmi natěšené na jízdu tobogánem, který byl pro ně velkým zážitkem a adrenalinem. Po rychlé jízdě nás čekal přesun do Království lesa, kde nás čekaly trampolíny, originální lanovky, provazové sestavy, stromová městečka a bludiště, prolézačky, houpačky, skluzavky, kolotoče a už se mi samotné motá hlava, když si vzpomenu, co všechno tam bylo. Děti s radostí a velkou energií dováděly, testovaly své pohybové dovednosti a zkoušely řadu fantastických atrakcí. Po večeři nebylo divu, že všechny děti brzy ulehly a usnuly.
Byl tu poslední den. Bylo na čase zvednout kotvy. Dopoledne nás čekala okružní plavba po „jihočeském moři“ – Lipně na vypůjčených člunech, která v začátku byla ztížená špatnou viditelností. Po chvilce byla ale mlha na ústupu a nám se tak postupně začaly rýsovat okolní scenérie nádherné přírody. Byl to ohromující zážitek pro celou posádku.
Všechno jednou končí… Po obědě byl čas vrátit se domů.  Domů jsme se vraceli příjemně unavení, a plni dojmů z netradičních zážitků, ze kterých budeme dlouho čerpat. Za to, že jsme si to opravdu užili, mluví  vševypovídající přiložené fotky naší skupiny.
Závěrem velké díky patří panu Karlu Karasovi, díky kterému akce mohla proběhnout, neboť nám umožnil bezplatné ubytování, stravování a vstupy na atrakce. Díky jeho velké štědrosti a laskavosti umožnil dětem prožít veliký a pozitivní zážitek. A v neposlední řadě patří velké díky i dobrovolnici Zdeňce, která vše vykomunikovala s dárcem. ;) A naše heslo na závěr: "AŤ ŽIJE LIPNO!"

Text: Andrea Hájíčková