Víkend plný zábavy na Lipně nad Vltavou Zobrazit fotogalerii
16. května 2022 Z Dobrovolnického centra

Víkend plný zábavy na Lipně nad Vltavou

Letos poprvé jsme se na Lipno vydali v jarních měsících a sluneční paprsky nás provázely celou dobu. My jsme si tak mohli spokojeně užít víkend na Lipně, kde na nás čekala opět spousta aktivit, plno zábavy a hromada zážitků. Děkujeme srdečně dobrovolníkům Marice, Oldovi a Andrejce za reportáž a za to, že krásně prosluněný víkend strávili s dětmi ze sociálně slabého prostředí.

Děti hned po příjezdu čekalo ubytování a večeře ve výborné restauraci. A kdo čekal po večeři, že si vyčistí zoubky a půjde spát, tak se mýlil, čekala nás ještě noční procházka Lipnem. Naše cesta mířila městem po stezce a děti, které s námi už byly opakovaně, cítily ve vzduchu malé vzrušení a ptaly se nás, zda-li bude stezka odvahy. Děti jsme napínali do poslední chvíle, a když se před námi objevila hustá tma, tak pro děti začal nelehký úkol a to pokračovat na cestě každý sám za sebe, aby prokázal svoji odvahu. Děti, které se bály, se vydaly spolu s jednou dobrovolnicí, aby překonaly strach společně. I když to pro ně bylo velmi bojácné, vyšly z toho jako malí hrdinové, kteří později hlásali, že příště půjdou už bez dospělé osoby. Po překonání strachu z nočního dobrodružství jsme šli střelhbitě spát.
společná pod rozhlednouV sobotu hned dopoledne jsme nelenili a vyrazili jsme na kole do Frymburku. Děti to na kole moc bavilo a cesta nám velmi rychle utekla. A protože mezi námi byli i někteří účastníci výletu, kteří neovládali cyklistické dovednosti, tak se jim věnoval jeden z dobrovolníků, který s nimi vyrazil na koloběžkách.
Po obědě nás čekalo další dobrodružství. Lanovka nás dopravila přímo ke Stezce korunami stromů. Vydali jsme se po stezce, která nám umožnila dostat se do výšin, kdy nám vrcholky stromů byly na dosah prstů a později nám poskytla i krásné výhledy na Lipenskou přehradu, šumavskou přírodu a další okolí. Další velký zážitek a adrenalin byl před námi. Byla to jízda na tobogánu, děti se rázem ocitly dole pod stezkou.
Poté nás čekal přesun do Království lesa, kde byla spousta atrakcí a jak už to nejčastěji bývá, opět vyhrála u dětí velká trampolína. Děti s velkou radostí a energií skákaly a zažívaly bezpečné pády, pocity volnosti a lehkosti. Kromě dalších fantastických atrakcí, které si děti vyzkoušely, se navíc dozvěděly v Království lesa něco o cestě dřeva z lesa a samotném dřevě. Také měly možnost si něco vyrobit či namalovat v tvořivé dílničce. Nastal čas, kdy bylo potřeba utnout dovádění, protože Království lesa už zavíralo a vydali jsme se na večeři. Poté jsme ulehli do měkkých postýlek a téměř hned po dni plných zážitků jsme všichni usnuli.  
V neděli na nás čekala plavba. Na vypůjčených člunech jsme udělali okružní plavbu po našem „jihočeském moři.“ Byl to ohromující zážitek pro celou posádku.
Všechno jednou končí… po obědě byl čas zvednout definitivně kotvy a vyrazit směr vlakové nádraží.  Domů jsme se vraceli příjemně unavení, plni dojmů a netradičních zážitků, z kterých budeme dlouho čerpat. Za to, že jsme si to opravdu užili, mluví  vševypovídající přiložené fotky naší skupiny.
Závěrem velké díky patří panu Karlu Karasovi, díky kterému akce mohla proběhnout, neboť nám umožnil bezplatné ubytování, stravování a vstupy na všechny atrakce. Díky jeho velké a opakované štědrosti a laskavosti umožnil opět dětem prožít veliký, netradiční a pozitivní zážitek.