Svět hmyzu na letním táboře v Ktiši Zobrazit fotogalerii
16. července 2019 Z Dobrovolnického centra

Svět hmyzu na letním táboře v Ktiši

Ktiš, České Budějovice – Ani letos nechyběl letní tábor pro děti ze sociálně slabých rodin a sociálně vyloučených lokalit. Akce, kterou připravovali dobrovolníci několik měsíců, se letos uskutečnila v termínu od 8. do 15. července opět v krásném prostředí Diecézního centra života mládeže v Ktiši. Účastnilo se jí 20 dětí ve věku od 6 do 12 let, dva instruktoři-dobrovolníci z projektu YoungCaritas.cz a osm zkušených dobrovolníků. Rádi bychom Vás pozvali na krátkou exkurzi do zážitky nabitého týdne
– i tentokrát se totiž letní tábor mimořádně vydařil.

Letos jsme se s dětmi vypravili do Světa hmyzu. Autobus nám zastavil ve vesničce vzdálené od Ktiše několik kilometrů a my se vydali na dobrodružnou cestu do našeho tábořiště. Tam na nás čekalo lákavé občerstvení. S chutí jsme se do něj pustili netušíc, že jde o past, kterou na nás nalíčil kdosi neznámý. Tento cizinec se špatnou zkušeností s lidmi, jež bezdůvodně ubližují bezbranným tvorům, nám do nápoje namíchal jed, po kterém jsme se na konci týdne měli za trest zmenšit do podoby hmyzáků. Jelikož jsme se ale už cestou do tábořiště prý osvědčili, dostali jsme ještě jednu šanci – pokud se nám do týdne podaří sesbírat ingredience na záchranný lektvar a najít recept, podle kterého zázračnou tekutinu připravíme, zachráníme si tím naši lidskou podobu.
A tak jsme se rozdělili na čtyři týmy: z dětí se staly žluté včely, červení mravenci, modří motýli a zelené kobylky. V těchto oddílech během celého tábora hrály dobrodružné hry (např. na pavouky či pilné včelky, dokonce se děti zúčastnily hmyzí olympiády!), za něž získávaly příděly zmíněných ingrediencí. Nešlo o nic lákavého – mezi ingrediencemi byly například muší nohy či mamutí blechy.
Během celého týdne plnily děti také bonusové úkoly, za jejichž splnění získávaly „penízky,“ za které si mohly nakoupit v „obchůdku.“ Bonusové aktivity měly podobu vzdělávací i pohybovou, aby měli skutečně všichni možnost „bonusovky“ splnit.
Kromě etapových a bonusových her jsme se také vydali na celodenní výlet, napsali dopisy rodičům, zvládli dobrodružnou noční hru. Měli jsme několik návštěv – pana ředitele s rodinou, pana Erharta, který nás blíže zasvětil do entomologického světa a několik pejsků z výcvikového canisterapeutického sdružení Hafík, z.s. Vyrobili jsme si hmyzí domečky, starali se o živé kudlanky, opékali buřty, uvařili si vlastní večeři, vyhlásili talent tábora, oslavili narozeniny i svátek a ve volných chvílích hráli oblíbenou vybiku a fotbal. Průběžně jsme také získávali takzvané „hmyzáky“ – například za mlčení, úklid či zručnost. Tito „hmyzáci“ měli podobu připínacích placek, které si děti odvezly domů. Maximální počet „hmyzáků“ byl šest – a to už je slušná sbírka!

Jak vidíte, zážitků bylo hodně. A protože se v pondělí vrátily všechny děti ke svým rodičům, je vidět, že jsme se nakonec nezmenšili :-). V neděli jsme totiž skutečně našli recept k lektvaru. A že některý tým měl méně ingrediencí než jiný? To nakonec nevadilo, protože v receptu se psalo, že jen společným úsilím toho můžeme nejvíce dokázat. Čtyři týmy se tedy spojily v jeden velký a každý účastník spolkl několik lžic léčivého lektvaru.

Děkujeme těm, bez kterých by nebylo možné tábor uskutečnit – především paní Olze Krupauerové za poskytnutí finančního daru a dobrovolníkům za to, že obětují velký kus svého volna na podporu potřebných dětí.

Loučíme se táborovou básničkou a už teď se těšíme snad zase za rok!

Přiletěli ve chvíli,
pestrobarevní motýli.

Bzum, bzum, bzum,
sedla včela na náš dům.

Mravenci létají chaosem,
přímo nám všem před nosem.

Hopsa, hejsa, hop,
kobylky jsou samý skok.