Oslava dobrovolnictví a lidských práv s Maratonem psaní dopisů Zobrazit fotogalerii
15. prosince 2021 Z Dobrovolnického centra

Oslava dobrovolnictví a lidských práv s Maratonem psaní dopisů

Dne 10. prosince 1948 byl přijat jeden z nejdůležitějších dokumentů světa - Všeobecná deklarace lidských práv. Den, kdy byla přijata, se od té doby slaví jako Mezinárodní den lidských práv. Dnes, po více než 70 letech, není bohužel Všeobecná deklarace lidských práv na mnoha místech světa dodržována. Největší lidskoprávní kampaň na světě, která symbolicky vrcholí 10. prosince, se jmenuje Maraton psaní dopisů (zdroj: Amnesty International).

Dobrovolnické centrum již potřetí spojilo oslavy Mezinárodního dne lidských práv a Mezinárodního dne dobrovolníků, který připadá na 5. 12., a v úctě k těmto dvěma významným dnům se připojilo k celosvětové akci Maraton psaní dopisů. Napsat dopis přišli opět zájemci z řad zaměstnanců, dobrovolníků i partnerských organizací Diecézní charity České Budějovice. Letos poprvé se nám podařilo přilákat i zájemce z řad veřejnosti – ženu, která nemá na Dobrovolnické centrum žádné vazby. To považujeme asi za největší úspěch letošní akce. Celkem 8 lidí přišlo na akci nebo napsalo dopis z domova, do světa tak s radostí vysíláme 23 dopisů.
Akce měla za cíl podpořit konkrétních šest lidí, jejich příběhy Vám nyní ve stručnosti přinášíme.

maraton_plakat-1024x780Sedmnáctiletý Mikita z Běloruska byl doslova ve špatný čas na špatném místě - šel zrovna kolem náměstí, kde probíhala demonstrace proti výsledkům prezidentských voleb a prchající dav ho pohltil do sebe. Ničím se neprovinil, přesto byl mladík zadržen, mučen elektrickým obojkem a je odsouzen k pěti letům vězení v nápravné kolonii.

Čang-Čan je čínská novinářka, která s hrstkou kolegů zamířila v únoru 2020 do uzavřeného Wu-chanu, odkud podávala necenzurované informace o aktuální situaci ohledně covidu-19. Veřejnosti pak předávala zprávy o tom, jak čínské složky zadržují nezávislé reportéry a pronásledují rodiny nakažených. Čang-Čan byla sama zadržena v květnu 2020 a byla odsouzena k čtyřletému trestu odnětí svobody. Kvůli své protestní hladovce skončila na vozíku.

Političtí vězni nemají v Egyptě často ani nárok na právníka, což teď poznal i sám jejich právník. Lidskoprávní aktivity právníka Mohameda Bakera pojmenoval egyptský soud terorismem a Baker je od roku 2019 ve vězení. Kromě nároku na právní ochranu mu byl odepřen i kontakt s rodinou, spánek na matraci a teplá voda.

Tehdy patnáctiletá Ciham Ali byla v roce 2012 zatčena na hranicích se Súdánem, když se snažila uprchnout z Eritreje, nejspíš do Spojených států, kde se narodila. Od té doby její rodina vůbec neví, v jakých podmínkách a kde je držena. Nejistotu nad jejím osudem zesiluje skutečnost, že eritrejské věznice jsou vyhlášené mučením a hladověním svých vězňů k smrti.

Výstavba elektráren připravila Guatemelský lid domorodých Mayů Q‘eqchi‘ o lesy a nyní je plánované vodní elektrárny měly připravit i o vodu. Dokonce o vodu z řeky Cahabón, kterou považují za posvátnou. Proti výstavbě se veřejně ohradil jeden z členů, Bernardo Caal Xol. Za to ho potkal veřejný pranýř a odsouzení k 88 měsícům vězení za údajné akty násilí.

Nevládní ukrajinská organizace Sfera, která se od roku 2006 zabývá ochranou práv žen a LGBTI osob, čelí aktům nenávisti. Útočníci napadají příznivce Sfery, skandují homofobní hesla a ničí prostory organizace. Členové organizace už desítky těchto útoků ohlásili, ukrajinská policie je ale nijak nevyšetřuje. Na jedné z akcí Sfery se dokonce strážníci připojili ke skandování nenávistných hesel.

Děkujeme organizaci Amnesty International za pořádání akce Maraton psaní dopisů i za její ostatní činnost a za možnost se připojovat k lidskoprávním aktivitám. Pokud Vám také připadá, že by všichni výše popsaní lidé měli být doma se svými rodinami a mít možnost věnovat se své práci pro druhé lidi a pro naši planetu, podpořte, prosím, činnost Amnesty International a připojte se s námi příští rok k Maratonu psaní dopisů. Tím, že dopis napíšete, můžete zachránit život. Není to pěkná představa, takhle před Vánoci?