Napínavá expedice na Noc kostelů, Muzejní noc i Den s armádou
27. května 2019 Z Dobrovolnického centra

Napínavá expedice na Noc kostelů, Muzejní noc i Den s armádou

České Budějovice – Dobrovolnické centrum již tradičně pozvalo několik dětí ze sociálně slabých rodin k napínavému prožití Noci kostelů, která letos vyšla na pátek 24. května. Ze srdce děkujeme dobrovolnici Zdeňce Š., která se akce ujala a umožnila tak dětem získat nevšední zážitky, i její dceři, která pomohla s dozorem nad dětmi v den konání akce. Více v článku.

Tentokrát byla Noc kostelů spojená s Muzejní nocí hodně napínavá. Zmatky s přihláškami způsobily počáteční obtíže, které jsme ovšem zdárně překonali a vyrazili jsme do podvečerních ulic – dva dobrovolníci a sedm dětí.
Po napínavém začátku se nám začalo dařit. Program v Jihočeském muzeu se dětem moc líbil a několik věcí je opravdu zaujalo. Děti dokonce vznášely skoro odborné dotazy týkající se řemeslné výroby a zasvěceně diskutovaly o tkaní, o kterém jsme si nedávno povídali na výtvarném kroužku. Jen pohádka se holkám moc nelíbila, takže část nás odešla dříve s tím, že nekoupíme snídani a kluci, kteří se chtěli dokoukat, za námi přijdou. Protože děti měly hlad (nikdo se doma pořádně nenajedl), vrátili jsme se do klubovny na večeři a znovu vyrazili do města do kostelů. Prošli jsme půdní konstrukce krovu v kostele sv. Rodiny a následně pod stejnými krovy vyslechli část zhudebněných básní J. Skácela, B. Reynka a ladné tóny keltského nástroje zvoucí se Ongaku v podání Kateřiny Kůsové. Prošmejdili jsme klášterní zákulisí, vyslechli další koncert a zajímavou sondu do historie kostela a souvisejících historických událostí při komentované prohlídce kostela Obětování Panny Marie.
Zcela zmoženi jsme se vrátili do klubovny. Myslím, že někteří neměli ani dost sil ani dost morálky, aby si vyčistili zuby, a upadli jsme do spacáků. Společná snídaně zpestřená společně upečeným koláčem byla dlouhá a pohodová. Ještě jsme vyrazili na Výstaviště na Den s armádou. Děti si zasoutěžily a získaly drobné dárky. Cukrová vata byla sladkou tečkou za povedenou nocí.

Zdeňka Š., dobrovolnice