Jak funguje Dobrovolnické centrum Diecézní charity?
24. listopadu 2022 Z Dobrovolnického centra

Jak funguje Dobrovolnické centrum Diecézní charity?

Není nikoho povolanějšího k odpovědi než je Barbora Fišerová Pegleyová. Je hlavní koordinátorkou všech charitních dobrovolníků a zajišťuje bezproblémový chod tohoto centra. Je akční, organizovaná a prostě skvělá. 

Báro, kde všude působí dobrovolníci našeho centra a kolik jich je?

Počet dobrovolníků se skoro každý den mění, ale v jednu chvíli jich bývá většinou okolo stovky. Ročně máme dlouhodobých dobrovolníků zpravidla okolo 200. Nepočítám ale ty, kteří se zapojují při mimořádných událostech. Rok 2022 přinesl jednu velkou takovou událost - krizi na Ukrajině. Do pomoci lidem prchajícím z válkou zasažené země se zapojilo na 400 dalších dobrovolníků.
Pomáhali hlavně v přijímacím centru na letišti, kde odpracovali bezmála tři tisíce hodin.
Dobrovolníci působí přibližně ve 30 přijímajících organizacích v rámci celé diecéze. V Českých Budějovicích patří mezi největší přijímající organizace Fokus České Budějovice, z. ú., Centrum sociálních služeb Staroměstská, Centrum sociálních služeb Empatie nebo nemocnice. Mimo naše město jsou to potom Charity například v Jindřichově Hradci, Horažďovicích, Strakonicích, Sušici nebo v Prachaticích. Dobrovolníci se věnují dětem ze sociálně slabého prostředí, lidem bez domova, seniorům, lidem s duševním a mentálním onemocněním nebo si dopisují s lidmi ve výkonu trestu.

Už jste zmínila, že Vaše dlouhodobá základna je kolem 200 lidí. Jak dlouho s Charitou v průměru pracují?

Dobrovolníků, kteří jsou s námi do práce zapojeni více než 5 let, je asi 15. Je to skupina lidí, kteří spolupracují opravdu dlouhodobě, mnozí z nich i přes 10 let. Jinak je velmi těžké určit průměrnou dobu spolupráce dobrovolníka. Někteří lidé zjistí, že tato činnost pro ně není a skončí po pár měsících. Já osobně jsem ráda, když dobrovolník „vydrží“ spolupracovat alespoň jeden rok. Mnoho dobrovolníků pracuje ale 2-3 roky nebo i více. Je nezbytné podotknout, že tak činí ve svém volnu a bez nároku na jakoukoli odměnu.

Kolik hodin dobrovolníci odpracují?

Dobrovolnictví zabere většinou 1-2 hodiny týdně. To se může zdát málo, ale jejich práce je nezanedbatelná. Řekla bych, že v Charitní síti navíc velmi stěžejní. Za rok 2021 odpracovali naši dobrovolníci úctyhodných 10 582 hodin.

Kdo se k vám může přidat?

Dobrovolníkem se může stát kdokoliv, komu je víc než 15 let a má chuť věnovat volný čas lidem, kteří ten svůj nemají s kým trávit. Mezi naše dobrovolníky patří nejen studenti, ale i lidé pracující nebo senioři.

Posíláme dobrovolníky i do zahraničí? A jezdí ze zahraničí sem?

Cizinců se rozhodně nebojíme a boříme zvládáme hravě bořit i jazykové bariéry, které to přináší. Stává se, že se jako zájemce o dobrovolnictví přihlásí cizinec, který žije v Českých Budějovicích (v minulosti to bylo například několik dobrovolníků z USA, nyní máme jednu dobrovolnici z Filipín). Od letošního roku jsme také zapojeni do Evropského sboru solidarity, přes který dobrovolníky ze zahraničí přijímáme. V létě u nás krátkodobě pracovala dobrovolnice z Ukrajiny Myrka, v září přijel na rok Miloš ze Srbska - ten se zapojil hned a skvěle a od prosince se těšíme na roční spolupráci s Mohamedem z Egypta. Jedná se o mladé lidi do 30 let, kteří takzvaně dobrovolničí na plný úvazek a Evropská unie jim proplácí příspěvky na bydlení, stravu a kapesné. U nás takto pomáhají s aktivitami pro děti a mládež v rámci projektu Young Caritas nebo v Domově sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí, asistují také při programech s lidmi bez domova. Do budoucna plánujeme v rámci tohoto projektu i vysílat české dobrovolníky do zahraničí.

Veronika Rybáčková

tisková mluvčí, public relations
Tel.: 703 401 260 E-mail: 8.qsRYUSZ-umSW7%WkvDRW7r