Hudba jako lék na Odděleních následné péče Zobrazit fotogalerii
21. října 2022 Z Dobrovolnického centra

Hudba jako lék na Odděleních následné péče

Dopoledne plné emocí si zažili pacienti na obou Odděleních následné péče v českobudějovické nemocnici, kteří si přišli poslechnout hudební vystoupení v režii učitelů dvou základních uměleckých škol, paní Anny Semové a pana Stanislava Kahudy. Děkujeme srdečně oběma za to, že již několik let chodí opakovaně pacienty potěšit.

Je již dobrým zvykem strávit půl hodiny na každém z Oddělení následné péče v Nemocnici České Budějovice. Zde se léčí pacienti často po úrazech pohybového aparátu, kteří již nepotřebují akutní péči, jejich zdravotní stav jim ale zatím bohužel neumožňuje léčit se v domácím prostředí. V nemocnici tak často musí strávit i několik týdnů. Většinou proto s povděkem kvitují aktivity, které jim pomůžou ukrátit dlouhý čas. Čerpání pozitivní nálady a odpočinek při poslechu hudby vždy uvítá i zdravotnický personál.

Hudba léčí, jak sami pacienti zmiňovali. Někteří se proto chopili příležitosti a s chutí se přidali ke zpěvu známých lidových i umělých písní. Litovali jen, že si nemůžou i zatančit :-) Slzy dojetí vyvolala hned úvodní píseň Halelujah, úsměvy na rtech vykouzlily například tóny písně K Budějicům cesta. Husí kůže naskakovala při písni Karla Gotta, Stokrát chválím čas, v brilantním podání paní Anny Semové ze ZUŠ Piaristického náměstí v kytarovém doprovodu jejího kolegy, pana Stanislava Kahudy ze ZUŠ Bohuslava Jeremiáše. Dočkali jsme se i historického okamžiku, kdy si pacienti požádali o přídavek.

Na závěr vystoupení jsme každému pacientovi na památku věnovali ručně vyrobené srdíčko z dílny klientů Domova sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí. Věříme, že vykouzlí úsměv na tváři a milé vzpomínky při každém pohledu na něj.

Velmi doufáme, že se nám letos po tříleté pauze povede obnovit tradici mezi pacienty i personálem nesmírně oblíbeného mikulášského zpívání, v rámci něhož vystupují i žáci škol a které do nemocnice vždy přineslo krásnou předvánoční atmosféru.