Hluboká nemá jen zámek - Noc kostelů 2023 Zobrazit fotogalerii
5. června 2023 Z Dobrovolnického centra

Hluboká nemá jen zámek - Noc kostelů 2023

V pátek 2. června probíhala po celé republice již tradiční akce Noc kostelů. I my jsme této příležitosti využili a naplánovali jsme pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí výlet do Hluboké nad Vltavou spojený s přespáním v naší klubovně v Českých Budějovicích.

V pátek odpoledne okolo 16. hodiny jsme se sešli v klubovně v ulici Boženy Němcové. Na úvod jsme popřáli všechno nejlepší našemu zahraničnímu dobrovolníkovi ze Srbska Milošovi k jeho narozeninám, předali drobné dárečky a zazpívali „Happy birthday“. Miloš byl viditelně dojatý. Čas ale utíkal a abychom vše stihli, děti si nachystaly malé baťůžky s pitím a svačinou na výlet a mohli jsme společně vyrazit na zastávku. MHD jsme popojeli na Mariánské náměstí, odtud kousek popošli k Zelené ratolesti, dobrali poslední opozdilce a v sestavě 11 dětí, 3 dobrovolníci a nová koordinátorka dobrovolníků jsme netrpělivě vyhlíželi autobus na Hlubokou. Ten po chvíli přijel a zhruba po půlhodině nás dovezl za naším dnešním cílem, na Hlubokou. Tady už na nás čekala dobrovolnice Marika s přichystaným pohoštěním na místní faře. V příjemné atmosféře jsme se občerstvili a načerpali tak energii na vycházku po Hluboké. Rozdělili jsme se do skupinek po 3 nebo 4 dětech a Marika pro nás přichystala i malou křížovku. Děti tak v doprovodu dobrovolníků obešly několik zajímavých míst, včetně cesty k památníku obětem světových válek. Ten kopec k němu nám dal zabrat. :-) Postupně všechny skupinky vyluštily tajenku a byly odměněny drobnou sladkou odměnou.

To už se však přiblížila 19. hodina, kdy začínal program Noci kostelů v Kostele svatého Jana Nepomuckého a vyzvánění zvonů nás lákalo k jeho návštěvě. Nejprve jsme se mohli podívat na kůr k varhanám a zazpívat si 2 písničky, varhanní koncert poté pokračoval dále. My jsme se ale vrátili dolů do kostela, kde na nás čekala Mariky kolegyně a tvoření andělíčků z ozdobných papírů. Někdo sám, někdo s dopomocí, ale všichni jsme svého andělíčka vytvořili a odnesli si ho na památku domů. Po tvoření následoval další zábavný kvíz, tentokrát věnovaný samotnému kostelu a jeho krásnému okolí. Po jeho vyluštění děti dostaly drobnou sladkou odměnu a také balónek. Přiblížila se ale půl devátá a čas odjezdu autobusu zpět do Českých Budějovic. Dali jsme si ještě malou procházku přes město a příjemně unavení se uložili ke spánku v klubovně.

V sobotu ráno nás pak čekala společná snídaně na zahradě a pak už rozloučení. Děkujeme všem dětem i dobrovolníkům Zdeňce, Marice, Milošovi a Mohamedovi za účast a těšíme se na další společné zážitky na letním táboře, který nás čeká v srpnu. 

Dagmar Langerová

koordinátorka dobrovolníků
Tel.: 731 604 163 E-mail: Z8twRb2dWgto8~l7VX~nT678T-uk87j7T-M