Dobrovolník na telefonu aneb linka proti trudomyslnosti
19. března 2020 Z Dobrovolnického centra

Dobrovolník na telefonu aneb linka proti trudomyslnosti

Rádi byste si s někým jen tak promluvili? Je Vám smutno? Dobrovolnické centrum Diecézní charity České Budějovice spouští v souvislosti s aktuální situací kolem COVID-2019 projekt Popovídání s dobrovolníkem. Charitním dispečerům se mohou hlásit lidé jakéhokoliv věku každý všední den od 8 do 18 hodin, následně jim zatelefonuje osvědčený dobrovolník, který si s nimi bude povídat po telefonu.

Dočasný projekt Popovídání s dobrovolníkem na telefonu byl v květnu 2020 z důvodu nevytíženosti ukončen. Uvedená telefonní čísla jsou mimo provoz, nenabíráme ani dobrovolníky pro telefonické hovory.
Děkujeme za pochopení

Povídání s dobrovolníkem po telefonuBýt dlouhodobě pořád doma není pro nikoho jednoduché. Dobrovolnické centrum Diecézní charity České Budějovice tak reaguje na potřebu "small talk" (nezávazné a odlehčené konverzace) lidí nejrůznějšího věku. Samota se nemusí týkat pouze osamělých seniorů, ale také osob, které se ocitly v karanténě. 

„Standardně vysíláme dobrovolníky do nemocnice na oddělení následné péče, lidé dobrovolně věnují svůj čas také seniorům v domácnostech i v domovech pro seniory, pořádají zájmové kroužky pro děti ze sociálně slabých rodin a podobně. Na základě aktuálního epidemiologického opatření jsou tyto činnosti utlumeny. Přitom naši dobrovolníci mají dále zájem pomáhat a trávit čas s ohroženými dětmi, dospělými i seniory. Proto si s nimi nyní mohou osamělí lidé popovídat alespoň po telefonu, obdobně, jako by to bylo při osobní návštěvě. Jedná se o prověřené dobrovolníky, kteří prošli školením, v mnohých případech také psychodiagnostikou, a mají podepsanou mlčenlivost,” upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Barbora Fišerová Pegleyová

Každý všední den (pondělí až pátek) od 8 do 18 hodin je pro zájemce dostupný na telefonu jeden ze tří charitních dispečerů, který si poznamená volajícího a následně jeho číslo pošle aktuálně volnému dobrovolníkovi. Dobrovolník poté co nejdříve volá zájemci (ze skrytého čísla) nazpět. Maximální délka jednoho hovoru je 30 minut.

Leták ke stažení

Dostupnost jednotlivých dispečerů dle hodin:

  • 8–12 hod. – tel.: 739 054 880
  • 12–16 hod. – tel.: 733 741 405
  • 16–18 hod. – tel.: 774 140 006 

    * začátek posledního hovoru nejpozději v 18 hod. 

Nejedná se o tísňovou linku! Volající hradí pouze hovor dispečerovi dle standardního tarifu.
Maximální délka hovoru s dobrovolníkem je 30 minut. Služba je dostupná od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin.
Službu zajišťují pracovníci Charity a osvědčení dobrovolníci Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice.