Dobrodružný víkend v Novohradských horách Zobrazit fotogalerii
11. října 2021 Z Dobrovolnického centra

Dobrodružný víkend v Novohradských horách

Je již tradicí, že v říjnu vyráží skupina starších dětí na víkend do Novohradských hor. Trefně tento pobyt popisuje heslo „Malý tábor pro velké děti.“ Jedná se o koncept, kdy dětem vynahrazujeme to, že už s námi z důvodu překročení věkového limitu nemohou jet na letní dětský tábor. Tentokrát se jednalo o skupinu 10 dětí ve věku 11 až 18 let.

Výletníci se sešli v pátek odpoledne na vlakovém nádraží. Nebyli jsme určitě jediná skupina, která vyrážela za dobrodružstvím, potkali jsme například skautský oddíl. Navíc probíhající rekonstrukce nádraží a mnoho výluk způsobilo, že tam byl opravdu šrumec. Naštěstí se nám ale podařilo se potkat a vyrazit směr Nové hrady, kde jsme přestoupili na autobus s cílovou stanicí Hranice – Kaplička. Oproti ostatním letům jsme zvolili jinou cestu na „naši“ chalupu, která byla trochu dobrodružná, nevypátraná. Ale zvládli jsme to a stihli příchod do tmy.

Akci jsme zahájili společným posezením a zabydlováním. Kluci zatopili ve všech ložnicích a zbývající část večera se nesla v duchu Dostihů a sázek, které nás provázely i po celý víkend. 
V sobotu jsme při společné snídani dali dohromady celodenní plán: kluci vyrazili s dobrovolníkem do lesa na dřevo a nařezali krásná polínka na večerní táborák. Dřeva jsme měli tolik, že bychom se ani v neděli nemuseli vracet domů. Holky pomáhaly v kuchyni připravit zeleninovou gulášovku a pečené kuřátko s bramborem. Škrábaly a škrábaly, až jsme měli brambory i na neděli a oproti plánovanému kuřeti na paprice jsme měli k obědu přírodní kuřecí plátek. 

Po odpoledním klidu jsme vyrazili do lesa na houby, bohužel jsme ale našli jen dvě malé houbičky. Draky, které jsme si s sebou přivezli, jsme pouštět nemohli, nefoukal vítr. Kolem 17:00 jsme proto už začali s obrovským táborákem a opékáním buřtíků. 
Za soumraku nás zima vyhnala dovnitř ke krbu a začala večerní hra. Odchod na noční pexeso určovalo pořadí vyluštění přírodovědného rébusu. Ač si všichni lámali hlavičky, jak to jen šlo, po hodině jsme měli pouze 3 úspěšná vyluštění. Kolem 20:30 už ale vycházeli první odvážlivci na noční pexeso. Trasa vedla až ke kříži v lese, takže dojít až do konce a přinést dvě dvojice pexesa stálo děti hodně odvahy! S sebou sice obdrželi čelovku, ale i tak měli mnozí problém najít vstup do lesa. 

Chválím všechny za velikánskou odvahu. Několik dětí trasu nedošlo, ale sami nesly tuto tíhu těžce a odpracovaly ji závěrečným zametáním celého objektu. 
V neděli po obědě holky uklidily celou kuchyň a sbalení jsme se vydali na cestu na nádraží. Tu jsme bohužel ušli tak rychle, že na vlak jsme hodinu čekali. Počasí ale bylo exkluzivní, takže to nikomu až tak moc nevadilo. Už teď se všichni těší, až zase za rok vyrazí!

Poděkování patří Salesiánskému středisku mládeže za zapůjčení objektu Tampír, a také dobrovolníkům Beát a Béďovi, kteří na oblíbenou víkendovku s dětmi vyrazili a významně pomohli s její přípravou. Díky, Beát, i za sepsání reportáže z akce.


Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

ČB