Aktivní i dobrodružný. Takový byl jarní příměstský tábor Dobrovolnického centra Zobrazit fotogalerii
11. února 2019 Z Dobrovolnického centra

Aktivní i dobrodružný. Takový byl jarní příměstský tábor Dobrovolnického centra

České Budějovice – Jarní prázdniny v jihočeské metropoli doslova lákaly za dobrodružstvím. Dobrovolnické centrum při českobudějovické Diecézní charitě připravilo od 4. do 8. února pro děti ze sociálně slabých rodin příměstský tábor s doslova nabitým programem, který se skládal jak z kulturních a pohybových aktivit, ale také z tvoření, vaření a samozřejmě zaslouženého odpočinku. Jak příměstský tábor s Dobrovolnickým centrem probíhal si můžete přečíst v článku.

Letošní rok vyšly v Českých Budějovicích jarní prázdniny na první únorový týden. V Dobrovolnickém centru jsme se rozhodli tento týden navzdory mrazivému počasí prožít aktivně, nikoliv sezením doma u televizních obrazovek snažíc se zahnat nudu. Táborového programu se zúčastnilo 10 dětí ze sociálně slabých rodin a sociálně vyloučených lokalit (děti klientů Poradny Eva a Intervenčního centra při Diecézní charitě České Budějovice).
Týden jsme zahájili v plaveckém bazénu, kde jsme si užili klouzačky, vířivek i skokanského můstku. V úterý se děti dosyta vyhopsaly v českobudějovickém Hopsáriu, dospělí se snažili všechny skákající děti uhlídat. Ve středu jsme navštívili Cassiopeu, kde pro nás byl připravený program zaměřený na výuku základů hygieny, vše hravou formou. Vyrobili jsme si zde také mýdla, která děti věnovaly svým nejbližším, čímž je jistě velmi potěšily. Odpoledne jsme si potom vyrobili v Dobrovolnickém centru domácí kino – včetně popcornu!
Ve čtvrtek jsme šli za kulturou – navštívili jsme v Jihočeském divadle veřejnou generálku rodinné opery Kominíček. Všem můžeme vřele doporučit, děti byly opravdu nadšené. Odpoledne si připravili program sami účastníci tábora, když jsme uspořádali „Talent příměstského tábora.“ Porota měla možnost shlédnout například krásné taneční představení, ukázku bojového umění či prohlédnout si různá výtvarná díla.
Program jsme dovršili v pátek, dopoledne nás obohatily lektorky z Objevária svým programem „Stop motion animation.“ Děti měly možnost vyzkoušet si, jak obtížné je natočit animovaný film. Vznikla tři krátká unikátní díla. K obědu jsme si potom upekli pizzu. Dospělí pomáhali jen okrajově, většinu práce udělaly samy děti. Úspěch byl veliký a to nejen mezi účastníky, ale i mezi rodiči, na které zbyly malé kousky k ochutnání.
Rozhodně jsme se tedy nenudili. Dětem byly zprostředkovány zážitky, které by jinak ve většině případech neměly příležitost vzhledem k materiálnímu zázemí rodin zažít. Obrovský dík patří dobrovolníkům – Johaně, Anežce, Lucce a Tomášovi, bez kterých by se tábor nemohl uskutečnit. Už teď spřádáme plány na příští rok!