Víkendový pobyt na Lipně nad Vltavou, který se uskutečnil v termínu od 15. do 17. října, uzavřel poměrně náročnou sérii podzimních výletů. Letošní ročník byl opravdu vydařený, vidět děti v pozitivní interakci po tak dlouhé sociální izolaci bylo krásné. Děti měly z výletu velikou radost, chovaly se k sobě laskavě. Pozorovali jsme u nich nadšení, zápal pro hru a vděčnost ze společně strávených chvilek. Takové momenty jsou pro dobrovolníky největším poděkováním, v jejich srdcích zanechávají hlubokou stopu. Vidí totiž, že to má smysl. Že čas a vynaložená energie, které dětem věnují, nepřichází vniveč. Reportáž z akce přináší Andrejka.

Jako každý rok jsme vyrazili v pátek odpoledne vlakem z Českých Budějovic s úmyslem vystoupit na zastávce Lipno nad Vltavou. Po příjezdu jsme se ubytovali a poté šli hned na večeři do špičkové restaurace. Po výborném jídle, když už byla tma tmoucí, jsme se vydali na večerní procházku městem. Poté, co jsme neviděli už ani obrysy domků a byla před námi jen hluboká tma, zahájili jsme stezku odvahy. Děti se vydaly na cestu samostatně nebo po dvojicích. V cíli našly jednotlivé kusy mapy, kterou když úspěšně složily, získaly nápovědu, co je celý víkend vlastně čeká. S velikým nadšením šly všechny děti v klidu spát na hotel. 

FrymburkV sobotu v dopoledních hodinách vyrazila většina na cyklovýlet. Na vypůjčených kolech jsme se vydali podél pobřeží po cyklostezce do centra Frymburku a zpět. Historicky poprvé dorazila celá skupina až na náměstí. Děti byly opravdu šikovné, plné energie, s radostí jsme je chválili. Zbytek účastníků, který neovládal cyklistické dovednosti, se seznamoval s jízdou na koloběžce. Po obědě jsme vyrazili na Stezku korunami stromů. Dostali jsme se do výšin rozhledny, kdy nám byly vrcholky stromů na dosah prstů a výhledy sahaly až na Lipenskou přehradu, šumavskou přírodu a další okolí. Tak, a rychle ze Stezky zpět, děti se nemohly dočkat, až budou dole. Byly velmi natěšené na jízdu tobogánem, který byl pro ně velkým zážitkem a adrenalinem. Po rychlé jízdě jsme se přesunuli do Království lesa, kde nás čekala řada prolézaček, atrakcí, a hlavně oblíbená trampolína. Na té děti testovaly své pohybové dovednosti nebo poletovaly jen tak vzduchem, zakusily bezpečné pády, zažily pocit volnosti a lehkosti.  A kdyby v Království lesa nezavírali, tak jsme tam možná doteď. Nebylo divu, že po večeři všechny děti brzy ulehly a v mžiku usnuly.

Čekal nás poslední den, po snídani jsme se vydali k přístavu, odkud jsme chtěli vyplout. Počasí nám v tom ale bránilo, na vodě se držela hustá mlha. Děti, i když se velmi těšily, že se z nich stanou na chvíli malí námořníci, neprotestovaly a s nadšením se vydaly na nedaleké hřiště, kde jim opět velikým a sdružujícím zážitkem byla trampolína. Počasí jsme dali ještě šanci a ono nás potěšilo, mlha se kolem poledne začala zvedat a my měli povolení vyplout. Dva velké čluny se vydaly přes přehradu. Klid, který nás obklopil, byl neskutečným balzámem na duši. Děti s velkým údivem pozorovaly výhledy na okolní krajinu a třpytící se vodu. Objeli jsme si malý ostrůvek a pluli zase zpět. Počasí nám už přálo a sluníčko krásně svítilo.
Po obědě nastal čas zvednout kotvy a vydat se směr domov. Vraceli jsme se příjemně znavení, s veselou náladou a někteří i s přáním, aby to ještě nekončilo. Všechno ale jednou skončit musí a tak se budeme těšit zase za rok.   

Na závěr patří srdečné poděkování panu Karlu Karasovi, díky kterému celá akce mohla proběhnout, neboť nám umožnil bezplatné ubytování, stravování a vstupy na atrakce. Díky jeho velké a mnohaleté vstřícnosti a velkorysosti umožnil dětem prožít radost z pobytu v přírodě a trávit tak smysluplně svůj volný čas. Dále mnohokrát děkujeme dobrovolníkům Andrejce, Marice a Oldovi za to, že svůj volný čas věnovali dětem ze sociálně slabého prostředí a celý víkend s nimi na Lipně strávili.


Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

ČB