Stezkou korunami stromů a ještě dál Zobrazit fotogalerii
22. května 2023 Postřehy dobrovolníků

Stezkou korunami stromů a ještě dál

Jaro nabité akcemi pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí pokračuje víkendovým pobytem na Lipně. Tradiční akce pro 12 dětí byla tentkrát obzvláštněna přespáním v jurtách – luxusních kruhových stanech. Takové ubytování dalo akci úplně jiný nádech a děti si tak odnesly nevšední zážitky. Velké poděkování patří opět panu Karlovi Karasovi, díky jehož štědrosti a velkorysosti mohla celá akce znovu proběhnout. Umožnil nám totiž bezplatné ubytování, stravování a vstupy na atrakce. Děkujeme také Andrejce, Oldovi, Milošovi a Mohamedovi – dobrovolníkům, kteří věnovali dětem svůj volný víkend. Reportáž z akce přináší dobrovolník Miloš ze Srbska.

Celá naše skupina 16 lidí se sešla na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích, odkud jsme vyrazili směr Lipno. Po příjezdu na nádraží na Lipně jsme pokračovali pěšky k jurtám, kde jsme měli být celý víkend ubytovaní. Cesta byla pěkná. Nalevo od nás se blýskala modrá Lipenská přehrada a napravo bylo k vidění tolik odstínů zelené.

Po probuzení do krásného slunečného sobotního rána jsme začali s protahovacími a zahřívacími cviky. Okolo nás byla k vidění zelená tráva s rosou a modré jezero. Lepší začátek dne si člověk nemůže přát! Po rozcvičce jsme šli do nedalekého hotelu na snídani, kde nás přivítali přátelští lidé. Dali jsme si skvělou snídani, což bylo důležité, protože nás čekal den plný zábavy a tolik náročných aktivit.

Nejprve jsme se projeli lanovkou a poté jsme šli po Stezce korunami stromů. Cestou na vrchol jsme museli překonat několik překážek nebo si navzájem klást otázky, které byly napsány na naučných tabulích. Pohled z vrcholu byl nádherný! Ale to ještě nebyl konec výletu. Dolů jsme jeli skluzavkou! Nejsem hrdý na to, že přiznávám, že my, dobrovolníci, jsme křičeli nejvíc! Jakmile jsem sjel, viděl jsem, jak se naše skupina směje, tleská rukama a pomáhá mi dostat se ze skluzavky.
Po této náročné aktivitě jsme měli krátkou přestávku, abychom se najedli. Potřebovali jsme doplnit energii.
Odpoledne jsme se vydali do velmi pěkného parku s názvem Království lesa. Je to park plný atrakcí, takže není možné, aby se zde  člověk nudil. Naše děti všude skákaly, šplhaly a běhaly. Jediný okamžik, kdy se zastavily nebo si udělaly malou pauzu, bylo, když kolem procházel maskot Liška. Všechny naše děti utíkaly ze všech stran, aby se s ní setkaly a objaly ji.

K večeru jsme se rozhodli pro další jízdu lanovkou.Po večeři jsme si zasportovali a pak si v kroužku přeříkali všechny zážitky z dnešního dne. A že jich bylo! Byli jsme všichni tak unavení, že jsme usnuli, jakmile se naše hlava dotkla polštáře.

Následující ráno, které bylo stejně pěkné jako to předchozí, jsme se vydali na projížďku lodí. Oblékli jsme si bezpečnostní vesty, pevně je uvázali a pomalu šli k člunům. Na projížďku Lipenskou přehradou jsme jeli rozděleni do skupin na 4 lodích. Mávali jsme na sebe. Byla to úžasná jízda. Teď jsme se vznášeli v modré barvě a kolem nás byla zelená - úžasná scenérie. Po bezpečném dosažení břehu a zaparkování lodi v přístavu jsem sklidil potlesk! Cítil jsem se tak hrdě - byl jsem kapitánem a měl jsem tu nejlepší posádku. Po obědě jsme si udělali opět dlouhou procházku zpět na nádraží. Autobus už tam byl.
Do Českých Budějovic jsme dorazili v pořádku bohatší o další 3 úžasné dny v životě.