Sobota ve znamení hesla Pomáhat a chránit Zobrazit fotogalerii
25. dubna 2022 Postřehy dobrovolníků

Sobota ve znamení hesla Pomáhat a chránit

Pomáhat a chránit - to bylo hlavní heslo soboty 23. dubna, která se nesla ve znamení zábavného poznávání. Naším hlavním cílem totiž bylo Muzeum Policie České republiky v Praze. Některé děti navštívily naše hlavní město vůbec poprvé, proto jsme si prošli i historické centrum. 

zákaz vjezduV počtu devíti dětí a tří dospělých jsme ráno vyrazili vlakem směr hlavní město, už cesta byla díky výluce dobrodružná. V Praze jsme se metrem vypravili rovnou na Vyšehrad, kde se policejní muzeum nachází. Expozice byla opravdu zajímavá, mohli jsme si například porovnat otisky prstů, vyzkoušet test psychických dispozicí nebo se vyfotit na policejní motorce. Díky expertovi YoungCaritas, prap. Tomášovi Fišerovi, jsme navíc měli zajímavý doprovodný program: na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli řízení dopravy, dozvěděli se o fungování radarů měřících rychlost a učili se dopravní značky. Za správné přiřazení a seřazení policejních hodností si děti dokonce vysloužily sladkou odměnu.
Vyhladovělí po náročném programu jsme se posilnili pizzou a poté se vydali směrem k orloji, kde jsme spolu se stovkami lidí napjatě očekávali celou hodinu, abychom zahlédli unikátní pohyblivé postavičky. Cestou jsme plnili úkoly - viděli jsme Apolinářovu porodnici a zjistili, že je nejstarší svého druhu v Evropě. Dále jsme šli okolo Muzea Antonína Dvořáka nebo kostela sv. Štěpána. Suvenýry jsme zakoupili na Havelské tržnici, chvilku spočinuli v parku a pak už byl čas vydat se přes Václavské náměstí zpět na vlak.
Domů jsme dorazili až v osm hodin večer, v nohách přes 10 kilometrů a s údivem, že děti mají snad víc energie, než měly ráno. Asi ty bonbóny..
Společný den jsme si moc užili. Srdečně děkujeme dobrovolnici Zdence za volnou sobotu, kterou dětem věnovala a za úžasný program, který si pro ně připravila! Těšíme se na další společné chvíle, které budou pokračovat v květnu, kdy děti vyrazí na Lipno zažít víkend plný dobrodružství.