Mikulášská výprava do Jindřichova Hradce Zobrazit fotogalerii
6. prosince 2021 Postřehy dobrovolníků

Mikulášská výprava do Jindřichova Hradce

V den svátku svaté Barbory se uskutečnil poslední výlet letošního roku. Ač byla situace kvůli personálnímu zajištění nahnutá, nakonec se díky skvělým a pohotovým dobrovolnicím zadařilo a skupinka 10 dětí vyrazila do Jindřichova Hradce nasát adventní, předvánoční atmosféru. Z fotografií čiší radost a září nadšená dětská očka – povedlo se i neplánované setkání s nebeskou partou!
Srdečně děkujeme dobrovolnicím Marice, Vendule a Zdeňce za to, že se díky nim mohl výlet uskutečnit. Díky také Marice za fotky a Zdeňce za sepsání reportáže o akci.

Je 4. prosince ráno a všichni se těšíme na plánovaný výlet do Jindřichova Hradce. Cesta vlakem nám uběhla velmi rychle. Při výstupu nás vítá padající sníh a 10 natěšených dětí poskakuje za Mikulášem. Hned na nádraží u úzkokolejky s parní mašinkou totiž narazíme na skupinku čertů s Mikulášem a andělem. Nadšení z výletu raketově vzrůstá. Bohužel se nemůžeme zdržet. V 11:00 musíme být v muzeu.
děloNa mapy nám padá mokrý sníh a je tedy obtížnější hledat cestu podle rozmoklého itineráře. Děti to postupně vzdávají. Jen Míša vytrvá a úspěšně nás všechny dovede k Muzeu Jindřichohradecka na Krýzovy jesličky, které jsou hlavním cílem dnešní výpravy za poznáním. Jedná s o velkolepý největší lidový mechanický betlém na světě, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů. Jeho tvůrce, jindřichohradecký punčochářský mistr Tomáš Krýza, vytvářel své dílo více než šedesát let. Jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Betlém patří k nejnavštěvovanějším expozicím muzea.
I nás okouzlí - dětem připadá čtvrthodinka krátká a ani se jim nechce odcházet. Na prohlídku zbývající expozice nám zbývá málo času. Škoda, děti se začaly živě zajímat o vystavené betlémy i ostatní exponáty. Někteří se na krátkou dobu stávají archeology. Těžké slovo se moc nedaří vyslovit, ale to nebrání nadšené práci. 
Po dobrém obědě si jdeme prohlédnout sváteční výzdobu na nádvoří zámku a zastavíme se i u nádherných jesliček a překrásného vánočního stromu na náměstí.
Cestou nás zaujme možnost navštívit modelové kolejiště v budově Staré radnice. Neplánovanou návštěvu expozice věnované vlakům a železnicím si s radostí odsouhlasíme. Dění na kolejišti lze oživit pomocí tlačítek, kterými se uvádějí do pohybu interaktivní prvky či některé figurky. Necháváme se vtáhnout do hry. Kadibudka, jejíž dvířka se dají stále dokola otevírat a zavírat, je naprosto bezkonkurenční. Děti se úžasně baví – stala se jejich nejoblíbenější částí expozice. Vystavené vlaky překvapivě zajímají více dívky než kluky, kteří zasednou ke stolkům s omalovánkami a soustředěně vybarvují lokomotivy.
Už je ale čas na návrat. Jen ještě obligátní návštěva obchodu s pamlsky a spěcháme na vlak. Byl to nádherný výlet plný zážitků a zajímavých informací. Snad mnohé uvíznou na delší dobu v těch nadšených mladých hlavičkách!


Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

ČB