Děti z výtvarky šly pozdravit a potěšit své sousedy Zobrazit fotogalerii
26. května 2020 Postřehy dobrovolníků

Děti z výtvarky šly pozdravit a potěšit své sousedy

Kdo z nás ví, že na 30. května připadá svátek sousedů? Asi jen málokdo. Přitom v některých zemích je utužování sousedských vztahů na denním pořádku, noví sousedé jsou například ostatními obyvateli ulice přivítáni sladkými, doma pečenými koláči, běžné jsou také sousedské grilovačky, které mnohdy uzavřou celou ulici. Naši výtvarkáři se po celý školní rok věnovali jednotlivým významným dnům. Oslavili tak například Den vody, Den mozku, Den štěstí, Den dětí na ulici nebo Den Afriky. Děti se v rámci Dne sousedů vydaly tentokrát trochu nabořit anonymitu lidí žijících vedle sebe v ulici B. Němcové 53. Za krásný nápad a energii dlouhodobě věnovanou dětem děkujeme dobrovolnicím Zdeňce a Andrejce!

dětiBlížil se Svátek sousedů, a proto jsme se rozhodli, že to s dětmi oslavíme. Zdeňka nám dopředu upekla výborný perník a děti už jej jen vykrajovaly a promazávaly marmeládou, zdobily čokoládou a dalšími různobarevnými ozdůbkami na pečení. Muffiny z perníku vypadaly vážně slastně a také vesele.  Posuďte sami z přiložené fotografie!

Abychom si ten den osladili i my, před tím než jsme vyšli do ulic, si každé dítě usmažilo svoji sladkou palačinku. Recept nám byl již znám, neboť jsme už palačinky jednou dělali a tak to šlo pěkně od ruky.

Utřít pusy od cukru, naladit úsměv a jdeme do ulice! První zvonek. Bzzzz!!!! „Otevře někdo??“ Napjatě stojí parta 8 lidí před brankou domu. Ano, přichází nás pozdravit první soused. Hned na úvod jsme se představili a vysvětlili důvod naší návštěvy. Děti sousedovi předaly muffin z perníku, který mu udělal nečekanou radost. Aniž bychom něco očekávali na oplátku, soused se chtěl hned revanšovat a tak nám přislíbil v létě třesně. „Když úroda dá a špačci je nesežerou,“ dodal. Jůůů, budeme moct v létě upéct třeba bublaninu. Skvělé! Jdeme dál utužovat sousedské vztahy.  Někde nám neotevřeli, asi nikdo nebyl doma, a jinde ano. Zprvu se naši sousedé tvářili trochu vyděšeně, hned poté co jsme se jim představili a vysvětlili důvod návštěvy, vytvořil se na jejich tvářích úsměv, zalila je radost a v některých případech i dojetí. Všichni byli udivení, že takový svátek vlastně existuje.

Myslím, že svátek sousedů je moc krásný nápad! Bylo nám potěšením se seznámit s tak milými sousedy naší klubovny! Zažili jsme moc hezkou zkušenost, díky které jsme podpořili naše sousedské vztahy. Tak zase za rok to oslavíme, milí sousedé! ;-)