Integrace jinak: cesta za zábavným poznáváním krás Českého Krumlova Zobrazit fotogalerii
27. června 2022 Z Dobrovolnického centra

Integrace jinak: cesta za zábavným poznáváním krás Českého Krumlova

V pátek 24. 6. proběhl první ze tří výletů pro děti z Ukrajiny, jejichž cílem je integrace do českého prostředí a seznamování se s Jihočeským krajem, kde děti nyní žijí. Tentokrát jsme se vydali poznávat krásy Českého Krumlova trochu jinak: z pohledu vodáka. V červenci pak děti čeká Týn nad Vltavou - přírodovědné muzeum Semenec a představení Sen noci svatojánské na otáčivém hledišti. V srpnu se děti vydají do Vodňan, kde máme připravenou prohlídku rybářské školy, rybářské muzeum a naučnou stezku. Věříme, že takto dětem zábavnou formou dokážeme zprostředkovat mnoho zajímavých informací z oblasti kultury, přírodních věd a zeměpisu.

čuníciSešli jsme se už v 7:30 na vlakovém nádraží. V Českém Krumlově na nás čekala expertka pro Young Caritas Dominika, která s námi strávila první polovinu dne. Od nádraží jsme se dodávkou svezli k jezu Rechle, kde jsme nejprve dostali teoretickou instruktáž o pádlování a o tom, jak se chovat na vodě. Pak už nás čekalo splouvání řeky na raftech, největší úspěch samozřejmě slavily jezy. Takto jsme si za častého „Ahooooj“ mohli prohlédnout nejen krásnou okolní přírodu – lesy a skály, ale také historické centrum Českého Krumlova. Dech nám cestou vyrazili slacklineři, kteří v obrovské výšce balancovali na tenkém laně. Jak jsme na ně s otevřenou pusou zírali, uvízli jsme na kameni a dalo nám práci se odrazit a pokračovat v cestě :-) Do kempu Krmítko jsme stihli dojet akorát včas, abychom se ukryli před lehkým deštíkem. V kempu jsme doplnili síly obědem, rozdělali oheň a pak nás čekal program v místní farmičce, kde majitelé chovají zachráněná zvířátka – kozy, beránky, slepice a prasata. Děti měly možnost zvířata krmit a dozvěděli jsme se také něco o jejich původu a o tom, jak se o zvířata správně starat.
Z Kempu jsme se pěšky vydali do centra Českého Krumlova, které jsme předtím viděli jen z vodní hladiny. Zastavili jsme se u hradních medvědů, kteří se nám postarali o pořádnou show. Koupili jsme si zmrzlinu a poté už nás čekalo seznamování se známými osobnostmi Česka i světa v Muzeu voskových figurín – viděli jsme například Bedřicha Smetanu, T. G. Masaryka, Baracka Obamu, Eltona Johna či Michaela Jacksona. Dále nás čekalo velké dobrodružství v zrcadlovém labyrintu a pak už byla volná zábava na hřišti, některé děti se ještě koupaly v řece.
Domů jsme se vraceli unavení, ale naštěstí živí a zdraví, odneslo to jen jedno ošetřené koleno a rozbitá bota. Rádi bychom poděkovali dobrovolnici Zdence, která s námi výlet absolvovala a dobrovolnici z Ukrajiny Myrce, jež je u nás v rámci Evropského sboru solidarity. Myrce děkujeme především za trpělivou komunikaci s dětmi. Obrovské poděkování patří společnosti Rafty Vltava za bezplatné zapůjčení raftů včetně příslušenství a odvozu na místo splouvání. Víme, že to není vůbec levná záležitost a velice si tohoto daru vážíme. Děkujeme také již zmíněné expertce přes outdoorové aktivity Domče za pomoc při organizaci a realizaci výletu.
Tak Ahoooooj! :-)

 

Projekt je podpořen z veřejné sbírky Pomozte dětem z Ukrajiny realizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti. 

POMOZTE DĚTEM          NADACE ROZVOJE OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI

 

trojlogo_obdelnik_barva

                                                          youngcaritas_basic    CS european_solidarity_corps_LOGO_CMYK