Děti ze sociálně slabých rodin byly na dvoudenním výletě na Lipně

Na konci září se vydala skupinka dětí ze sociálně slabých rodin na Lipno. Dvoudenní výlet uspořádali dobrovolníci, kteří působí pod vedením Dobrovolnického centra při Diecézní charitě ČB.

Byl to první výlet s přespáním, který se zatím kdy konal – nepočítáme-li letní dětský tábor. Ač byl výlet plánován pro více dětí, kvůli nemoci se jej nakonec zúčastnilo 5 dětí a 4 dobrovolníci.

V sobotu 24. září 2011 byl brzy ráno sraz u charity. Tady děti s dobrovolníky naposled vyzkoušeli kola a všichni se přesunuli na vlak. Ve Vyšším Brodě teprve ten pravý výlet začal. Naše děti moc rády jezdí na kolech. Charita je proto vděčná všem dárcům, kteří kola pro takovéto výlety dětí darovali. Cesta z Vyššího Brodu na Lipno byla místy akční. Malý Páťa na poslední chvíli na kole vybalancoval prudší sjezd do Vltavy a vše se naštěstí obešlo bez nehody. Marika, která na začátku nebezpečně ignorovala brzdy a zpomalovala kolo nohama, nakonec přeci jen vzala brzdy na milost (aby se domů vrátila jen s trošku ošoupanými podrážkami bot). Triumfální příjezd cyklistů na Lipno byl završen radostí dětí z trampolíny, skákaček a prolézaček. Tady se děti definitivně a totálně unavily.

Přespání na Lipně sponzorovaly jednak samotná Restaurace Lanovka, v níž byli výletníci ubytovaní a jednak firma VH-TRES, která na nocleh také přispěla. Dobrovolnice Zdeňka hodnotila pobyt v penzionu takto: „Přespání na Lipně pro nás bylo zcela unikátním zážitkem. Naprosto mimo naše očekávání byly služby, které nám penzion nabídl. Vstřícnost a ochota byla ohromující. Veškerý personál o nás pečoval jako o vlastní rodinu. Cítili jsme vlídné přijetí a příjemnou atmosféru.“

Jedinečný zážitek z přespání na Lipně umocnila ještě jedna zvláštnost. Děti poprvé v životě spaly ve spacácích. Charitě je darovala na výlety firma Čevak. Děti byly ze spacáků unešené a byť bývá na táboře velký problém je dostat večer do postele, tentokrát šly s radostí spát velice brzy.

Neděle se nesla ve znamení pohody, psaní pohledů dárcům a posléze cesty zpátky domů. Nejen děti, ale i dobrovolníci mi pak dopodrobna vyprávěli o tom, co všechno zažili.

Děkuji všem dobrovolníkům, kteří výlet připravili a věnovali svůj čas a energii dětem. Také děkuji všem dárcům, kteří na akci přispěli. Bez nich by ji nebylo možné uskutečnit.

Věra Michalicová, vedoucí Dobrovolnického centra