Články, zajímavosti, aktuality, reportáže

Zde naleznete všechny zajímovosti, které se pojí jak s činností dobrovolníků, tak s aktivitami různých projektů charit v Českobudějovické diecézi.

Tři králové dokoledovali. Na mnoha místech pomáhají i stmelují

České Budějovice, jižní Čechy; českobudějovická diecéze – Tříkrálová sbírka je u konce. Od 1. do 14. ledna mohli lidé potkávat po celé republice tisícovky koledníků, kteří koledovali ve prospěch potřebných. V českobudějovické diecézi se jich zapojilo přes 5 tisíc. Předběžné výsledky obětavého snažení „králů“ naznačují, že v letošním roce by na mnoha místech mohl být překonán loňský rekord.

Vedení českobudějovických Charit přineslo požehnání svým partnerům

České Budějovice –  Tři králové z Charity  v pondělí 7. ledna dopoledne přinesli požehnání hned do několika spřátelených institucích v Českých Budějovicích. V netradiční roli Třech králů se objevili prezident a ředitel Diecézní charity Č. Budějovice a ředitel Městské charity Č. Budějovice. Charitní Tři králové za doprovodu kytary zapěli koledu My Tři králové jdeme k vám a symbolicky zpěvem a formulí C + M + B 2019, psanou svěcenou křídou, požehnali svým partnerům a spolupracovníkům.

Zahájení Tříkrálové sbírky 2019 v Českých Budějovicích: konejme dobro s radostí a opravdovostí

České Budějovice, českobudějovická diecéze – Ve čtvrtek 3. ledna 2019 v Českých Budějovicích byla odstartována Tříkrálová sbírka 2019 slavnostním požehnáním od českobudějovického biskupa Pavla Posáda. Letos poprvé v katedrále sv. Mikuláše. Koledníci v čele se Třemi králi na koních vyšli v 16 hod od katedrály směrem k náměstí Přemysla Otakara II. Poté koledníkům z celé diecéze v katedrále světící biskup Pavel požehnal a popřál všem "králům", aby své poslání konali s radostí a vnitřní opravdovostí.

Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Ilustrační snímek Jakub Žák

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Vánoce patří i lidem na okraji. Pro Charitu není o svátcích nikdo vyloučen

Modlitba za přežití zimy v Azylovém domě sv. Terezie 20. 12. 2018

Vánoce patří chudým i bohatým, protože Spasitel se narodil pro každého. Tímto heslem se řídí i pracovníci Charity Česká republika, když vymýšlí, jak připravit sváteční chvíle pro ty, kterým pomáhají po celý rok – chudým lidem na okraji, osamělým a lidem bez domova. Aby i pro ně prožili Boží narozeniny jako „radostnou zvěst“. I chudí a vyloučení nechť zažijí sílu přátelské pospolitosti. Připojit se k Charitě mohou i dobrovolníci.

Slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky 2019 v Českých Budějovicích

České Budějovice, českobudějovická diecéze –  Zveme Vás na Slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky 2019, které proběhne v Českých Budějovicích ve čtvrtek 3. ledna 2019 od 16 hodin. Průvod koledníků v čele se Třemi králi na koních vyjde v 16 hod od katedrály sv. Mikuláše a vydá se kolem náměstí Přemysla Otakara II. Po návratu do katedrály  koledníkům nejen z Č. Budějovic, ale i jejich zástupcům z celé diecéze, v katedrále sv. Mikuláše požehná českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil. Akce se koná pod záštitou primátora Ing. Jiřího Svobody a magistrátu města České Budějovice.

Vánoční přání a PF 2019

Vážení a milí pracovníci, klienti našich služeb, štědří dárci,

rádi bychom Vám za Diecézní charitu České Budějovice popřáli požehnané Vánoce a šťastný nový rok naplněný radostí a pokojem.

Jiří Kohout, ředitel a Stanislav Brožka, prezident

Dlouhodobě nemocné pacienty potěšili dobrovolníci vánočním minikoncertem

České Budějovice – Oddělení následné péče. Místo, kde se lidé zotavují z těžkých onemocnění nebo úrazů. Mnozí z pacientů tam tráví dlouhé měsíce, někdy i Vánoce. Českobudějovická nemocnice ve spolupráci s naším Dobrovolnickým centrem pro tyto dlouhodobě hospitalizované pacienty připravila hned dvě vánoční besídky (12. a 14. prosince).

Dar splněného přání: Papež František se seznámil s životní příběhem paní Marie

Vatikán, České Budějovice, Veselí nad Lužnicí – Delegace z Českých Budějovic během audience u papeže Františka předala "3 jablka", dary od sv. Mikuláše: požehnané pivo, perníky pro sociálně slabé rodiny a splněné přání setkání s papežem. Hned dva dary měly co dočinění s českobudějovickou diecézní charitou – Požehnaný ležák a splněné přání setkat se s papežem. Svatý otec se seznámil s životním příběhem paní Marie Jarošové, obyvatelky charitního Domu sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí.

Děti cizinců si užily předvánoční besídku

České Budějovice – Tradiční vánoční besídku pro děti klientů Poradny pro cizince a migranty při českobudějovické diecézní charitě si ve čtvrtek 6. prosince 2018 užila třicítka dětí. Společně s dobrovolníky mohly děti vyrobit vánoční ozdobu či si zasoutěžit o malou drobnost. Nakonec nezapomněl přijít ani sv. Mikuláš se svým doprovodem a dárečky.