Články, zajímavosti, aktuality, reportáže

Zde naleznete všechny zajímovosti, které se pojí jak s činností dobrovolníků, tak s aktivitami různých projektů charit v Českobudějovické diecézi.

MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Ilustrační foto Jakub Žák

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Postní almužna 2019: Kdo se postí, ať je milosrdný

Českobudějovická diecéze, jižní Čechy, Č. Budějovice – Diecézní charita Č. Budějovice společně s Pastoračním střediskem českobudějovického biskupství také letos nabízí možnost zapojit se do tzv. Postní almužny. Postní papírové pokladničky si mohou lidé vzít v kostele o 1. neděli postní (letos 10. března). Princip je jednoduchý: peníze na požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky a tu na konci postu přinesete zpět do kostela. Výsledná částka pomůže Charitě i pastoračním projektům v diecézi.

Cesta kamenů v Domě sv. Františka až do konce května

Veselí nad Lužnicí –  28. února 2019 proběhla v Domě sv. Františka vernisáž výstavy fotografií Cesta kamenů, jejichž autory jsou Luboš Tuháček a aktivizační pracovnice Eva Kutišová. Výstavou se můžete potěšit až do konce května 2019 právě ve veselském Domě sv. Františka.

Aktuální pracovní příležitosti v Domě sv. Františka

Do Domu sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí při Diecézní charitě České Budějovice hledáme:
Pečovatele/ku – na výpomoc během letních měsíců hledáme pracovníky pro přímou ošetřovatelskou péči s lidmi se zdravotním nebo mentálním postižením;
Aktivizační/ho pracovníka/ici – hledáme zapáleného a kreativního člověka, který by byl ochoten pomáhat vyplnit volný čas lidem se zdravotním a mentálním postižením. Jedná se především o práci během víkendů či zástup při dovolené, 2-3 hodiny/den, vhodné jako brigáda.
Bližší informace podá vedoucí Domu sv. Františka Mgr. Ivana Mrázová, tel.: 737 420 274, e-mail: ivana.mrazova@dchcb.charita.cz

Jak to chodí ve věznici? Dny otevřených dveří nepořádají

České Budějovice –  Ve čtvrtek 14. 2. se konala v budově českobudějovické Diecézní charity beseda v rámci programu Vězeňská korespondence. Naše pozvání přijala mjr. Václava Káplová, tisková mluvčí Vazební věznice České Budějovice. Zajímavou přednášku, kterou si připravila, se zaujetím sledovaly dobrovolnice, jejich doprovody i několik pracovnic Diecézní charity.

Aktivní i dobrodružný. Takový byl jarní příměstský tábor Dobrovolnického centra

České Budějovice – Jarní prázdniny v jihočeské metropoli doslova lákaly za dobrodružstvím. Dobrovolnické centrum při českobudějovické Diecézní charitě připravilo od 4. do 8. února pro děti ze sociálně slabých rodin příměstský tábor s doslova nabitým programem, který se skládal jak z kulturních a pohybových aktivit, ale také z tvoření, vaření a samozřejmě zaslouženého odpočinku. Jak příměstský tábor s Dobrovolnickým centrem probíhal si můžete přečíst v článku.

Jak udělal malý polštářek velkou radost

České Budějovice –  Děti, které navštěvují výtvarný kroužek při Dobrovolnickém centru českobudějovické Diecézní Charity, budou usínat na svém vlastním polštářku, který si vlastnoručně vyrobily. Zručnost u šicícho stroje a kreativita jim nechyběla. Více v článku.

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Poradna Eva pro ženy a dívky v nouzi na nové adrese

České Budějovice – Od 30. ledna 2019 je Poradna Eva pro ženy a dívky v nouzi přestěhována na adresu Kanovnická 18, České Budějovice. Poradnu najdete v prostorách bývalé pekárny u sídla Diecézní charity Č. Budějovice. Poradna má bezbariérový přístup, je nyní přímo v centru města a dostupná pěšky 3 minuty od zastávky MHD Senovážné nám. – pošta.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2019 sečetla českobudějovická diecéze jako první

České Budějovice, jižní Čechy; českobudějovická diecéze – Výsledky Tříkrálové sbírky v českobudějovické diecézi jsou sečteny. Jako vůbec první ze všech diecézí v republice zná českobudějovická diecézní Charita kompletní výsledek sbírky: 7 499 909 Kč. Oproti loňskému roku hlásí nárůst o více než 300 tisíc korun.  Peníze pomohou např. seniorům, zdravotně postiženým, matkám s dětmi, lidem bez domova, a to zejména v regionech, kde se koledovalo.