Články, zajímavosti, aktuality, reportáže

Zde naleznete všechny zajímovosti, které se pojí jak s činností dobrovolníků, tak s aktivitami různých projektů charit v Českobudějovické diecézi.

Letní výzva: Yes pro Charitu

Videoklip k letní výzvě Yes pro CharituVideoklip k výzvě Yes pro Charitu

Léto je jako stvořené k hrám a radosti. Zapojte se proto do naší letní zábavné, provoněné a smysluplné výzvy!

Diecézní charita Č. Budějovice představuje Výroční zprávu 2018

Diecézní charita České Budějovice si Vám dovoluje představit Výroční zprávu za rok 2018. Naši činnost v ní vyjadřují různá čísla, za kterými se však skrývá řada lidí a příběhů klientů, pracovníků i dárců. Rok 2018 byl výjimečný také tím, že Středisko Diecézní charity a některé jeho služby našly důstojné zázemí v novém sídle na adrese Kanovnická 18.

Děkujeme všem, kteří jsou připraveni stávat se „Milosrdnými Samaritány" dnešních dní.

Dobrovolnické centrum Diecézní charity slaví 15 let

České Budějovice – Ve čtvrtek 20. června proběhlo v krásném prostředí Biskupské zahrady setkání dobrovolníků a zaměstnanců Diecézní a Městské charity České Budějovice. Zahradní slavnost se koná jako poděkování dobrovolníkům každoročně. Letos však byla ještě jiná, speciální příležitost k oslavám – 15 let od založení Dobrovolnického centra, jehož dveřmi za tuto dobu prošlo několik tisíc dobrovolníků, kteří pomohli tisícům klientů v mnoha přijímajících organizacích.

Napínavá expedice na Noc kostelů, Muzejní noc i Den s armádou

České Budějovice – Dobrovolnické centrum již tradičně pozvalo několik dětí ze sociálně slabých rodin k napínavému prožití Noci kostelů, která letos vyšla na pátek 24. května. Ze srdce děkujeme dobrovolnici Zdeňce Š., která se akce ujala a umožnila tak dětem získat nevšední zážitky, i její dceři, která pomohla s dozorem nad dětmi v den konání akce. Více v článku.

Sbírka potravin pomůže potřebným přímo v příslušném regionu

Zakoupením trvanlivých potravin anebo drogistického zboží je možné přispět lidem a rodinám v nouzi. Ceslostátní akce Sbírka postravin se koná ve vybraných prodejnách obchodních řetězců v sobotu 18. května. Pomoci je možné také jako dobrovolník anebo z pohodlí svého domova. Partnerem sbírky je Charita Česká republika.

Chceme Evropu, která na nikoho nezapomíná

Síť evropských Charit plně podporuje klíčové hodnoty Evropské unie, jako jsou solidarita, demokracie, rovnost, sociální spravedlnost, respekt k lidské důstojnosti a k lidským právům. Doufáme, že Evropský parlament složený z nově zvolených zástupců dostojí těmto vysokým morálním standardům a hodnotám a že je bude při utváření politiky, která má vliv na miliony lidí jak Evropě i mimo ni, uvádět do praxe.

Ať jsou Velikonoce nadějí

Diecézní charita České Budějovice přeje všem hezké a nadějeplné prožití velikonočních svátků.

Domácí zdravotní péči hrozí zánik. Českobudějovické charity se připojují ke stávkové pohotovosti

České Budějovice, Jihočeský kraj; Písecko; Vimpersko; Horažďovicko; českobudějovická diecéze – Charity na jihu Čech se připojují do stávkové pohotovosti sester ve zdravotní domácí péči, které tímto bojují u zdravotních pojišťoven za lepší podmínky při péči o nemocné. V úterý 2. dubna si červené mašle připnuly v Charitách nejen zdravotní sestry. Přinášíme doplnění tiskové zprávy Charity Česká republika o situaci na jihu Čech.

MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Ilustrační foto Jakub Žák

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Postní almužna 2019: Kdo se postí, ať je milosrdný

Českobudějovická diecéze, jižní Čechy, Č. Budějovice – Diecézní charita Č. Budějovice společně s Pastoračním střediskem českobudějovického biskupství také letos nabízí možnost zapojit se do tzv. Postní almužny. Postní papírové pokladničky si mohou lidé vzít v kostele o 1. neděli postní (letos 10. března). Princip je jednoduchý: peníze na požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky a tu na konci postu přinesete zpět do kostela. Výsledná částka pomůže Charitě i pastoračním projektům v diecézi.