Články, zajímavosti, aktuality, reportáže

Zde naleznete všechny zajímovosti, které se pojí jak s činností dobrovolníků, tak s aktivitami různých projektů charit v Českobudějovické diecézi.

Sbírka potravin pomůže potřebným přímo v příslušném regionu

Zakoupením trvanlivých potravin anebo drogistického zboží je možné přispět lidem a rodinám v nouzi. Ceslostátní akce Sbírka postravin se koná ve vybraných prodejnách obchodních řetězců v sobotu 18. května. Pomoci je možné také jako dobrovolník anebo z pohodlí svého domova. Partnerem sbírky je Charita Česká republika.

Chceme Evropu, která na nikoho nezapomíná

Síť evropských Charit plně podporuje klíčové hodnoty Evropské unie, jako jsou solidarita, demokracie, rovnost, sociální spravedlnost, respekt k lidské důstojnosti a k lidským právům. Doufáme, že Evropský parlament složený z nově zvolených zástupců dostojí těmto vysokým morálním standardům a hodnotám a že je bude při utváření politiky, která má vliv na miliony lidí jak Evropě i mimo ni, uvádět do praxe.

Ať jsou Velikonoce nadějí

Diecézní charita České Budějovice přeje všem hezké a nadějeplné prožití velikonočních svátků.

Domácí zdravotní péči hrozí zánik. Českobudějovické charity se připojují ke stávkové pohotovosti

České Budějovice, Jihočeský kraj; Písecko; Vimpersko; Horažďovicko; českobudějovická diecéze – Charity na jihu Čech se připojují do stávkové pohotovosti sester ve zdravotní domácí péči, které tímto bojují u zdravotních pojišťoven za lepší podmínky při péči o nemocné. V úterý 2. dubna si červené mašle připnuly v Charitách nejen zdravotní sestry. Přinášíme doplnění tiskové zprávy Charity Česká republika o situaci na jihu Čech.

MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Ilustrační foto Jakub Žák

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Postní almužna 2019: Kdo se postí, ať je milosrdný

Českobudějovická diecéze, jižní Čechy, Č. Budějovice – Diecézní charita Č. Budějovice společně s Pastoračním střediskem českobudějovického biskupství také letos nabízí možnost zapojit se do tzv. Postní almužny. Postní papírové pokladničky si mohou lidé vzít v kostele o 1. neděli postní (letos 10. března). Princip je jednoduchý: peníze na požitky, které si během postního období odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky a tu na konci postu přinesete zpět do kostela. Výsledná částka pomůže Charitě i pastoračním projektům v diecézi.

Cesta kamenů v Domě sv. Františka až do konce května

Veselí nad Lužnicí –  28. února 2019 proběhla v Domě sv. Františka vernisáž výstavy fotografií Cesta kamenů, jejichž autory jsou Luboš Tuháček a aktivizační pracovnice Eva Kutišová. Výstavou se můžete potěšit až do konce května 2019 právě ve veselském Domě sv. Františka.

Aktuální pracovní příležitosti v Domě sv. Františka

Do Domu sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí při Diecézní charitě České Budějovice hledáme:
Pečovatele/ku – na výpomoc během letních měsíců hledáme pracovníky pro přímou ošetřovatelskou péči s lidmi se zdravotním nebo mentálním postižením;
Aktivizační/ho pracovníka/ici – hledáme zapáleného a kreativního člověka, který by byl ochoten pomáhat vyplnit volný čas lidem se zdravotním a mentálním postižením. Jedná se především o práci během víkendů či zástup při dovolené, 2-3 hodiny/den, vhodné jako brigáda.
Bližší informace podá vedoucí Domu sv. Františka Mgr. Ivana Mrázová, tel.: 737 420 274, e-mail: ivana.mrazova@dchcb.charita.cz

Jak to chodí ve věznici? Dny otevřených dveří nepořádají

České Budějovice –  Ve čtvrtek 14. 2. se konala v budově českobudějovické Diecézní charity beseda v rámci programu Vězeňská korespondence. Naše pozvání přijala mjr. Václava Káplová, tisková mluvčí Vazební věznice České Budějovice. Zajímavou přednášku, kterou si připravila, se zaujetím sledovaly dobrovolnice, jejich doprovody i několik pracovnic Diecézní charity.

Aktivní i dobrodružný. Takový byl jarní příměstský tábor Dobrovolnického centra

České Budějovice – Jarní prázdniny v jihočeské metropoli doslova lákaly za dobrodružstvím. Dobrovolnické centrum při českobudějovické Diecézní charitě připravilo od 4. do 8. února pro děti ze sociálně slabých rodin příměstský tábor s doslova nabitým programem, který se skládal jak z kulturních a pohybových aktivit, ale také z tvoření, vaření a samozřejmě zaslouženého odpočinku. Jak příměstský tábor s Dobrovolnickým centrem probíhal si můžete přečíst v článku.