V charitě pomáhalo loni téměř 150 dobrovolníků

Jak je to s lidmi, kteří se rozhodli pomáhat druhým? Je jich hodně, nebo málo? V roce 2011 působilo pod vedením Dobrovolnického centra při Diecézní charitě České Budějovice 147 dobrovolníků. Pomohli 450 klientům.

Z celkového počtu bylo 111 dobrovolníků činných přímo v Českých Budějovicích a 36 v charitách ve Veselí nad Lužnicí, Prachaticích, Vimperku, Milevsku a Strakonicích. Přesto stále potřebujeme další.

Jako nejpotřebnější se zdá docházení za pacienty na Oddělení následné péče v českobudějovické nemocnici. Tento projekt se pomalu klube na svět, začal totiž pořádně teprve loni na podzim. Během posledních měsíců roku 2011 docházely za pacienty čtyři dobrovolnice. Pacientů, zvláště seniorů, je na oddělení ale hodně. Jsou rádi za návštěvu, popovídání. Dobrovolníci jsou pro ně čerstvým vzduchem, rozptýlením. Máte-li jednou za týden 1-2 hodiny čas, budeme rádi, když se k našim dobrovolníkům přidáte. Pomůžete nemocným zahnat chmury a zaplašit smutky.

Dobrovolníci dále podporují a pomáhají zlepšovat kvalitu života dětí a dospělých žijících na okraji společnosti, seniorů, lidí s mentálním postižením či duševním onemocněním, dopisují si s vězni a pomáhají v zázemí charity (pomáhají při technických, manuálních či administrativních činnostech).

Podrobné údaje o počtech dobrovolníků v jednotlivých charitách a jejich zařízeních a další informace naleznete v Závěrečné zprávě Dobrovolnického centra za rok 2011, která se zobrazí na tomto odkazu.

Staňte se dobrovolníkem i Vy! Nezávaznou informační schůzku si můžete sjednat v Dobrovolnickém centru buď telefonicky na čísle 731 604 163 či emailem dobrovolnici@charitacb.cz.

Text: Věrka Michalicová