S perníčky za pacienty na 1. oddělení následné péče v českobudějovické nemocnici

V předvánočním čase se podařilo spojit dvě velmi odlišné skupiny lidí. Odlišné situací, ve které se nachází, věkem, ale i tématy, se kterými se setkávají nebo je řeší. Jednalo se o pacienty na oddělení následné péče a děti ze sociálně slabých rodin. Jak to celé vypadalo se dozvíte v následujícím textu, na jehož konci najdete i obrázky z nemocnice.

V předvánočním čase se podařilo spojit dvě velmi odlišné skupiny lidí. Odlišné situací, ve které se nachází, věkem, ale i tématy, se kterými se setkávají nebo řeší.

Začátkem prosince se na výtvarném kroužku vedeném dobrovolníky, zdobily perníčky a vyráběla přáníčka. Perníčky ve tvaru stromu, srdce či hvězdy zkrášlovaly děti ze sociálně slabých rodin a vyloučených lokalit z Českých Budějovic. Tyto děti jsou zapojeny do projektu Diecézní charity ČB s názvem „Šance všem“, což znamená, že se pravidelně schází s dobrovolníkem a společně naplňují volný čas sportovními a vzdělávacími aktivitami.

Perníčky i přáníčka nesli ve čtvrtek 13. 12. 2012 koordinátorka dalšího charitního projektu „Dobrovolníci v nemocnici“ spolu s dobrovolnicemi na 1. oddělení následné péče do českobudějovické nemocnice. Společně prošly postupně všechny pokoje i sesternu a předaly dárky, krátce si popovídaly, i se s pacienty zasmály. Některé reakce pacientů byly pochopitelné, přesto překvapivé. Totiž, nakolik jsme schopni vděčně a možná i s trochou dětské naivity a víry přijímat dary „jen tak“?

Bez obavy a okamžitého podezření dovolit si radovat se. Tak například tohle se stalo, když jsme společně rozdávaly perníčky a přáníčka, na nichž si několik dětí a dobrovolníků dalo velmi záležet.

I v nemocnici v předvánočním čase může být veselo.

Na 1. oddělení následné péče docházejí dobrovolnice pravidelně. S pacienty si povídají, naslouchají, čtou si nebo se procházejí. V Novém roce se na oddělení chystáme s další jednorázovou akcí, tentokráte tematicky Tříkrálovou. V kostýmech a zpěvem projdeme pokoje stejně jako v loňském roce.

Pokud Vás činnost dobrovolníků zaujala a chtěli byste se k nim připojit, můžete kontaktovat koordinátorku projektu Alenu Kohoutovou.

Text: Bc. Alena Kohoutová, koordinátorka programu Dobrovolníci v nemocnici