Muži na vozíčku pomáhá uskutečňovat sen o rybaření dobrovolník

Panu R. je 55 let a trpí trvalým poškozením míchy, což zapříčinilo vyoperování nezhoubného nádoru. Od této události se bohužel pohyblivost pana R. začala zhoršovat. Pan R. se tak rozhodl, že si kvůli svému zdravotnímu stavu zažádá o dobrovolníka. V následujícím textu si můžete přečíst o tom, jak spolu s dobrovolníkem Martinem chodí pan R. na ryby a co všechno pro něj dobrovolník Martin znamená.

Jak vnímají klienti pomoc dobrovolníků? K čemu jsou lidé, kteří vykonávají svou dobrovolnickou činnost zdarma vlastně užiteční? Získají si v životě klienta své právoplatné místo? To jsou otázky, na které dokážou odpovědět pouze klienti, jež si zažádají o svého dobrovolníka.

Pan R. si přál, aby se našel nejlépe muž, který by s ním chodil do přírody a na ryby. Jeho přání se zanedlouho vyplnilo a takový dobrovolník, jež splňoval požadavky, se opravdu našel. Je jím Martin Kollouch, kterému je 21 let. Pana R. navštěvuje v jeho domácnosti necelý rok a společně tráví každé středeční odpoledne. Když je hezky, chodí nejraději ven, a to zejména na již zmiňované ryby. Rybaření je totiž velkou vášní pana R. Když to počasí nedovolí, zůstávají doma a povídají si u čaje nebo vína. Témat k rozhovoru je vždy dost, počínaje od politické scény, přes povídání o slečnách až po fotografování a životní události. Pan R. dále dodává, že Martin je takový jeho pomocník a přítel v jedné osobě.

A co říká pan R. na věkový rozdíl mezi ním a Martinem? Na tuto otázku pohotově odpovídá, že mu Martinův věk vůbec nevadí, ba že je naopak rád. Cítí, že vedle něj vždy omládne a je s ním zábava. Společně si rozumí, mají dokonce i podobné zájmy a to je to hlavní. Nyní je jejich společným přáním a cílem, chytit v nadcházejícím roce nějaký pěkný úlovek. Tak jim závěrem přeji mnoho štěstí.

Text: Nikola Erhartová