Za vrbovým proutím do Petříkova

V sobotu 18.3. vyrazili dobrovolníci s dětmi z programu Šance všem pro vrbové proutí na pomlázky do Petříkova.

.Ráno žhavíme telefony. Poprchává a předpověď počasí není nijak lákavá. Nakonec se rozhodneme, že nejsme z cukru a rozhodnutí zda s námi děti pustí, ponecháme na rodičích. Počasí je natolik čitelné, že si nikdo nemůže dělat iluze o slunečném dni.Překvapivě přijdou všichni předběžně přihlášení = 13 dětí, čtyři dobrovolníci a jeden pes.

Ve vlaku se trochu seznamujeme, protože po delší odmlce jede spousta dětí, které zná vždy jen některý z dobrovolníků. Seznamovací hra naplánovaná po vystoupení z vlaku se bohužel nekoná. Rozprší se a utíkáme se schovat pod přístřešek místního pensionu. Bohužel přilehlou hospůdku otevírají až v pět hodin odpoledne (to už bychom měli být na cestě domů). Nakonec se nám podaří sehnat majitele hospůdky a s povděkem usedáme do teplíčka a mlsáme horkou čokoládu.

Mezitím se vyčasí natolik, že můžeme vyrazit na cestu. Jdeme po místní naučné stezce a užíváme si skutečně zajímavých naučných panelů a hledáme nádherně zdobené ptačí budky. Dozvídáme se spoustu zajímavých informací a děti se se zaujetím snaží řešit úkoly z panelů.

Máme dost času, takže si dovolíme jít chvíli i po neoznačené trase a hned máme dobrodružství. Ještě, že s sebou dnes máme mužského. S rozvahou vytvoří přechody přes potok a bezpečně všechny převede. V závětří lesa si zahrajeme běhací hry na zahřátí (je přece jen docela chladno) a spokojeně se vracíme do vesnice, kde si upleteme pomlázky.

Dobrovolnice z programu Šance všem